Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

вівторок, 15 листопада 2011 р.

Краєзнавчий екскурс "Отто Шмідт і Київ"

30 вересня виповнилось 120 років від дня народження одного з найвідоміших вчених світу, академіка, відкривача шляху для Радянського Союзу до Арктики, основоположника і головного редактора Великої Радянської Енциклопедії, «Червоного Колумба», як його охрестили іноземні журналісти, Отто Шмідта.



Його ім’я тісно пов’язано з Києвом і нашим районом. Дитинство відважного маленького Отто пройшло на нинішній вулиці Франко, 26. В цьому маленькому 2-поверховому будинку, що зберігся і сьогодні, він жив разом з батьками; по дорозі до своєї гімназії по бульвару Шевченко, 18, неподалік від Володимирського собору, 16-ти річним юнаком, фантазував про далекі подорожі. Про це та багато чого іншого йшлося у виступі М. Кальницького. 


На його честь названі: острів у Карському морі, півострів на Новій Землі, одна з вершин в горах Паміру. Його ім’я носить кратер на Місяці і мала планета. В Києві є вулиця на Лук'янівці, що, що носить його ім’я. В 1989 р. київська мерія прийняла рішення про організацію музею «Отто Шмідт і Київ», однак воно не було реалізовано.


Учасники заходу висловили надію, що в недалекому майбутньому все-таки відкриється музей цієї неординарної цікавої особистості.

1 коментар:

  1. Подумалось, що добре було б, якби якась із "номерних" бібліотек Києва взяла би його ім'я

    ВідповістиВидалити