Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 22 вересня 2016 р.

Фінансова грамотність в бібліотеці, чому б і ні?

«Нажити багато грошей – хоробрість , зберегти їх – мудрість, а вміло витратити – мистецтво»
Авербах

Сьогодні відбулось відкриття факультету фінансової грамотності – спільного проекту бібліотеки, ДВНЗ «Університету банківської справи» та Державного навчального закладу «Центр професійної освіти інформаційних технологій, поліграфії та дизайну м. Києва».

Головна мета вивчення курсу – навчити молоду людину правильно розпоряджатися власними фінансами, планувати свій особистий бюджет і захищатися від ризиків, приймати зважені та правильні фінансові рішення:
  • щодо можливостей розширення джерел власних доходів;
  • планування і коригування власних видатків;
  • формування особистих фінансових резервів і здійснення заощаджень;
  • використання кредитних ресурсів і здійснення власних інвестицій.
Фінансово-грамотні люди не піддають небезпеці свої заощадження, не накопичують борги і вчасно розпізнають шахрайські схеми. Фінансова грамотність важлива для держави – люди самостійно управлятимуть грошима, і для бізнесу – грамотні клієнти обиратимуть кращі фінансові послуги, що посилить конкуренцію та якість ринку.

Тема першого заняття - «Закони грошей». Ведучим заняття став Михайло Павленко, студент Університету банківської справи.

До монгольської навали на Русі не існувало слова «гроші». Матеріальні цінності вимірювались худобою. Княжу скарбницю називали скотаркою. У Київській Русі в ХІ ст. гроші стали називати словом «куни» від слова («куниця»).

Товар, що його обирали як гроші, повинен був мати певні переваги:

1. високу вартість;
2. ділитися на однорідні частини;
3. вартість товару не повинна змінюватись.

Довго тривали пошуки такого товару. Врешті люди зупинилися на металі. Це були металеві гроші.

Українські монети карбуються в Банкнотно-монетному дворі НБУ. Сьогодні в Україні в обігу перебувають понад 120 видів монет: звичайні (розмінні) – 7 номіналів та інші – ювілейні та пам’ятні. 

Цікава історія розвитку українських грошей:
  • 1917 р. Центральною Радою в Україні було запроваджено нову національну валюту – український карбованець, вартість якого дорівнювала 17,424 долі щирого золота (1 доля = 0,044 г золота).
  • 1918 р., щоб запобігти фальшуванню, ввели нову грошову одиницю – гривню, яка дорівнювала карбованцю або 100 шагам.
  • Наприкінці квітня 1918 р. гетьман Павло Скоропадський відновив як основну грошову одиницю карбованець, що дорівнював 200 шагам.
  • У грудні 1918 р. після переходу влади до рук Директорії знову відновили гривню.
  • 1991 р. зі здобуттям незалежності Україною нашою національною валютою стала гривня. Це навіть зазначено у ст. 99 Конституції України.
Тисячолітня історія існування грошей свідчить про їх розвиток. Проте суть грошей як економічного явища практично не змінилася. А суть їх – в їхніх функціях. Які функції виконують гроші?
  • засіб обігу;
  • міра вартості;
  • засіб заощадження.
Під час заняття учасники дізнались: як виникли гроші, що таке гроші, що таке гроші як економічна категорія, простежили еволюцію грошей, ознайомились з їх видами та функціями.

В заході взяли участь Ольга Панченко - провідний спеціаліст відділу зв’язків з громадкістю Університету банківської справи, директор Центру зайнятості Шевченківського району м. Києва Світлана Обедніна та начальник відділу Центру зайнятості Ірина Ларіна.

Перед заходом було проведено експрес-опитування «Як стати мільйонером?». Нас дуже порадував той факт, що більшість відповідей учасників були «навчитись заробляти гроші» та «навчитись управляти своїми грошима», декілька учасників воліли б «отримати спадщину», але й цими грошима треба навчитись управляти. Отже наступне заняття ми плануємо провести на тему: планування бюджету.

Учасники заходу також ознайомились з виставкою «Школа фінансового успіху», підготовленою бібліотекою.

Віримо, що цей проект стане в нагоді нашим користувачам.

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар