Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 5 березня 2018 р.

Епоха Нивок від А до Я

Продовжується краєзнавчий круїз по вивченню рідного міста з нашими друзями з ліцею-інтернату "Кадетський корпус № 23". Тому ми маємо можливість поринути у цікаву мандрівку по нашим рідним Нивкам.

Тема сьогоднішньої нашої зустрічі невипадкова, її підказало місцезнаходження Кадетського корпусу, адже він розташований на вулиці Салютній, 11-А, там, де більше 150 років тому знаходився один з шести хуторів – Дьохтярі (зараз це територія сучасних Нивок).

Тож ми вирішили розповісти юним ліцеїстам, бо більшість з них живуть поряд з Нивками, історію нашої місцевості: звідки з’явилися Нивки? Хто такі Фузики, Ґалаґани? Та ще багато цікавої та корисної інформації.

Слово "Нивки" - зменшене від "Нива". Така зменшено-пестлива назва закріпилась в топонімах і надалі.

1850 рік – брати фермери Віктор та Семен Фузики засновують хутір Нивки. Фермери Фузики мали велику Ниву у Біличах та Нивку на щойно отриманих теренах біля хутору Ґалаґани, де влаштовують ферму "Нивка". 

Ця сім'я зіграла значну роль в забудові західних передмість Києва. На той період територія Нивок зберігає атмосферу самодостатніх хуторів, які згуртували це мікромісто: Ґалаґани, Фузиківка, Нивки, Вовча гора, Дьохтярі, Васильчики та Рубежівка.

Згодом ця місцевість починає розвиватися: тут будується трамвайне депо, електропідстанція, відкривається садовий розсадник синів відомого садівника Вільгельма Крістера.

1923 рік - Нивки увійшли до складу Києва. Після війни, при правлінні Хрущова, Нивки почали забудовуватися п’ятиповерхівками.

1971 рік - були відкриті станція метро Нивки та Берестейська (Жовтнева).

Але на цьому цікаві факти про Нивки не закінчуються. Поряд з ліцеєм знаходиться відома дитячо-юнацька футбольна школа Динамо ім. Валерія Васильовича Лобановського, Тренувальна база київського "Динамо" на Нивках має велику історію та славетні традиції. Саме тут відточували динамівці свою майстерність, отримували футбольну освіту цілі покоління гравців видатного клубу. 

На десятиліття затвердили в радянському футболі «епоху київського "Динамо"…. А коли український футбол почав свою нову історію, естафету підхопили Олександр Шовковський, Роман Зозуля, Андрій Шевченко, Артем Кравець, Андрій Ярмоленко. Три гравці "Динамо", а це: Олег Блохін, Ігор Біланов та Андрій Шевченко, кожен з них, отримав свого часу Золотий м’яч.

Ще одна гордість нашої місцевості – це завод Антонова та літак "Мрія" Ан-225. "Мрія" – найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак, створений київським КБ імені Антонова. Ан-225 було створено в першу чергу для потреб радянської космічної програми в частині транспортування вантажів, зокрема, космічних кораблів багаторазового використання "Буран" і компонентів ракетної системи "Енергія".

Літак може перевозити й великогабаритні вантажі іншого призначення, які можуть розміщуватись як у фюзеляжі, так і "на спині". Мета створення Ан-225 була майже ідентичною меті створення американського Boeing 747SCA – літака для транспортування космічних човників.

А щоб на останок закріпити наші знання, ми для юних ерудитів-ліцеїстів підготували кросворд про епоху Нивок. З цим завданням вони впоралися на відмінно, тим самим підтвердивши, що наше майбутнє в обдарованих та надійних руках.

Всі залишилися задоволеними, чекаючи наступної зустрічі!


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар