Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 18 грудня 2020 р.

Онлайн-подорожі світовими та українськими музеями | Резиденція Святого Миколая

Сьогодні у нас незвичайна подорож, адже ми Вас запрошуємо у веселу екскурсію до самої Резиденції Святого Миколая! 

А що може бути кращим за засніжене місто Лева, яке, ніби застигло в нетерплячому очікуванні на перше і по-справжньому казкове свято, День Миколая Чудотворця. 

Ну що, поїхали знайомитись?




Чи справді існує Резиденція Святого Миколая?


Так! Резиденція-маєток Святого Миколая існує, як і сам Святий Миколай! І до Резиденції Миколая Чудотворця зі Львова – майже як рукою подати. А поселився Святий Миколай в 200 км від Львова, в селі Пістинь, що на Івано-Франківщині (Косівський район). Це є той унікальний куточок мальовничих Українських Карпатах, де посеред зимових засніжених Покутсько-буковинських гір та невеличких дерев’яних гуцульських садиб живе і творить свої добрі справи такий же справжнісінький Миколай Чудотворець. 

Святий Миколай невтомно працює в своєму обійсті цілісінький рік: приймає кореспонденцію, відписує дітям і дорослим на листи, рахує добрі та збитошні вчинки всіх українських дітей, і, на сам кінець – добрих півроку напаковує свої скриньки та сховки, мішки та горшки, кишені та комини різноманітними подарунками!


Гостинний Маєток Святого Миколая розміщений на території Національного природничого парку «Гуцульщина». Він нагадує казковий діснеївський дім, а великі і маленькі дерев’яні будиночки, з кольорово розмальованими вікнами та оригінальними різьбленими сходами, завжди відкриті для своїх відвідувачів.

Казковий Маєток Святого Миколая має спеціально облаштований кабінет-приймальню та святкову майстерню, що діє на території Маєтку Святого Миколая. В майстерні кожен охочий може приєднатися до майстер-класу з виготовлення різдвяної іграшки, новорічної прикраси на ялинку чи святкового віночка на двері. 


У будинку Миколая в Пістині працює пошта Чудотворця, якому надходять листи від дітвори з усіх куточків України. На кожен з них він дає відповідь за допомогою своїх помічників.

Оглядаємо Миколаєву домівку далі. У наступній кімнаті – музей новорічно-різдвяної іграшки. Найдавнішій з них уже понад сто років. По цих іграшках можна відчитувати нашу історію. Тут і кукурудза, шишки, сови-космонавти та інші іграшки, які були раніше популярними. З роками вони змінювалися, модернізувалися, як і уся новорічно-різдвяна атрибутика. 


Тепер тут можна побачити чобітки, у яких отримують подарунки діти з європейських країн, Санта-Клаусів та Святих Миколаїв різних країн. Ви уявіть собі… – Дід Мороз з Китаю навіть є! А сусідня кімната присвячена Національному парку «Гуцульщина» і показує які рослини і тварини тут водяться. Найбільше вражають опудала диких тварин і птахів: кабана, косулі, орла…

На другому поверсі – справжні Миколаєві апартаменти: світлиця з великим образом Святого Миколая, який є чи не в кожній українській хаті, з мішками подарунків. Є навіть підписи: «Для чемних дітей», «Для милосердних дітей». І для нечемних Миколай дещо припас – різочки. Миколай все знає, пустощів перед ним не приховає жодна дитина. Але він добрий і радить підійти з тою різочкою до багаття, яке палає на подвір’ї, подумати над своєю поведінкою, пообіцяти найперше самому собі позбутися вади і спалити різочку, а разом із нею усе погане…


Ну що, Ви вже стомилися від нескінченних походеньок по Казковому Маєтку Святого Микола? Для таких випадків є кімната-відпочинку, де можна зручно вмоститися і, під грайливі новорічні мелодії, спостерігати за зимовими гуцульськими Карпатами із засніжених вікон Резиденції Миколая-Чудотворця.



Охороняють Маєток різноманітні казкові герої, зроблені з дерева майстрами-умільцями. Облаштоване тут місце і для вогнища, навколо якого розташовані крісла дванадцяти чеснот. Біля будиночку працівники парку збудували для дітвори ігровий майданчик. Цікавими і видовищними видаються Миколаївські свята у Маєтку Святого.



За матеріалами: lviv-tourist.infowww.blogger.com/blog




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар