Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

вівторок, 26 жовтня 2021 р.

Мандрівка історичним минулим «Тут починалися Нивки»


Після тривалої перерви (карантин) ми відновлюємо наші зустрічі з краєзнавчим гуртком ліцею-інтернату «Кадетський корпус № 23». Сьогодні до нас у гості завітали юні панянки – дівчата-вихованці ліцею. Не всі вони проживають у нашому районі, тому тема нашої зустрічі склалася сама собою: витоки та історія місця, що сьогодні відоме як Нивки.

Це передмістя Києва ще у ХІХ ст. являло собою безкрайнє море садів та лісів, серед яких деінде були розкидані лише маленькі хутори і невеликі селища: Ґалаґани, Фузиківка, Дьохтярі, Васильчики, Рубежівська колонія. До речі, саме назва однієї з ферм братів Фузиків, що мала назву «Нивка» і дала пізніше назву всій місцевості. Згодом тут будується електропідстанція, відкривається садовий розсадник відомої садівничої фірми Вільгельма Крістера.

З 1923 року територія була включена до складу Києва. Але лише після Другої Світової війни район активно заселяється: у 1949 році почалося будівництво великого селища на місці хутора Нивки та сусідньої Вовчої Гори. А вже з 1958 року йде найактивніша забудова Нивок у звичному для нас сьогоднішньому вигляді -- на вільних територіях зводяться п’ятиповерхівки-«хрущовки».

Наша мандрівка історичним минулим плавно перейшла на сьогодення. Багато про що ми згадали разом з активними та зацікавленими дівчатами. Два чудові парки: «Нивки» з мальовничими краєвидами і чарівною «поляною казок» та «Дубки» ̶ майже ліс, якого практично не торкнулася рука людини. Відома дитячо-юнацька футбольна школа «Динамо» ім. В. В.Лобановського, що має велику історію та славетні традиції. Завод Антонова та літак «Мрія» Ан-225( найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак), створений київським КБ імені Антонова. І пам’ятний знак Петру Нестерову, який у 1913 році вперше у світі виконав «мертву петлю» над аеродромом (територія сучасного заводу «Антонов»), чим поклав початок вищого пілотажу.

Закріпити нові знання вирішили у вигляді гри ̶ для юних ерудитів-ліцеїстів підготували кросворд про епоху Нивок. З цим завданням вони впоралися на відмінно.

Книжкові закладки та солодкі сувеніри стануть приємною згадкою про візит до бібліотеки. І, сподіваємося, обіцянкою нової зустрічі.





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар