Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 15 липня 2021 р.

Онлайн-презентація книги Марії Бойчук «Мудрість Маклая або Сутність генія – Любов»

Пізнаючи навколишній світ, деякі люди ще з дитинства починають замислюватися над тим, хто вони такі, й навіщо прийшли в цей світ. Якщо ви задавали собі подібні запитання, це означає, що ви повинні знайти своє призначення, бо з’явилися на світ, щоб покращити його. Ви маєте певну місію. 

Це усвідомив свого часу юний Маклай і зумів зберегти на все життя доступ до своєї вічно юної Душі. Він вказав нам шлях до справжньої Творчості, викладаючи на папері власні думки, думки видатних людей минулого та своїх сучасників.

14 липня до нашої бібліотеки завітала онлайн мистецтвознавець та письменниця Марія Бойчук з презентацією чудової книги про великого вченого і мандрівника М. М. Миклухо-Маклая «Мудрість Маклая або Сутність генія – Любов».

Усе своє коротке життя він прагнув такого усвідомлення світу – справедливого, гідного. Прагнув також і людям довести, що не повинно бути в досконалому суспільстві тих жорстоких помилок, що стали злоякісним наростом на тілі суспільства його часу.

Одним із забобонів того часу була теорія про «другосортні» раси. Книга Марії Іванівни Бойчук «Мудрість Маклая» розкриває саме ту мудрість, яку поглинав і зрощував великий мандрівник Миклухо-Маклай. Він не пошкодував власного здоров’я, життя, щоб зробити щось корисне для всіх людей на планеті, щоб зробити її трішечки кращою, добрішою і розвернути виток історії в русло, яке б не наражалося на помилки. І родина його, дуже дружні і добрі люди, жили та працювали на благо людства. 

Для вчених Микола Миколайович заповів ідею створення біотичних станцій по всьому світу, що надавало б можливість будь-якому науковому співробітнику мандрувати і почуватися ніби в рідній лабораторії в різних куточках світу. 

Для простих мешканців Землі Маклай передав крізь час глибокі численні знання з географії, етнографії та медицини. Він сподівався побороти те, що сьогодні називається несправедливістю та псевдовченністю. 

Тож наскільки потрібно вірити в такий спосіб життя, щоб самому, подібно до вченого, вирушити в мандрівку складною біографією не менш простого життя людини, яка присвятила себе науці, людству і любові до людства – до гуманізму! 

Тут можна бути спокійним: нащадки великого Миклухо Маклая були виховані в атмосфері любові і шани Миколи Миколайовича та його позиції стосовно життя й суспільства. 

Сьогодні подружжя Надія та Олександр Міклухо-Маклаї стали меценатами, які від усього серця бажають, щоб Великий вчений і його справа жили серед нас. Їхніми стараннями були створені музеї в Україні та Росії, куди вони вклали всю свою душу. Така вже ця родина – все віддають людям, адже пам'ять народу набагато живучіша і сильніша за пам'ять бодай кількох гілочок генеалогічного дерева родини. 

У багатьох державах світу (в тому числі, й в Україні) Миклухо-Маклаєві встановлено пам’ятники й погруддя, названо вулиці на його честь.

Також, нині існує астероїд 3196 Маклай, а ще прізвище Миклухо-Маклая відзначається у міжнародних наукових назвах виду дерева з їстівними плодами з Нової Гвінеї Pouteria maclayana та банана Musa maclayi, які він виявив.

У 1996 році ЮНЕСКО було названо українця Громадянином світу.

Марія Бойчук і одна з її книжок «Мудрість Маклая або Сутність генія – Любов» про великого й чесного людинолюбця – дороговказ для нашого сьогоднішнього світу. Нехай вона стане прикладом для наслідування та дороговказом для всього людства, щоб наш світ став трішечки кращим!






Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

2 коментарі:

  1. Дякую Вам за чудову призентацію видатного вченого М.М.Миклухо-Маклая і моєї книги про нього. З повагою, Марія Бойчук.

    ВідповістиВидалити
  2. Щиро дякуємо, Маріє Іванівно, від колективу бібліотеки та читачів за участь у онлайн-презентації! Книга «Мудрість Маклая або Сутність генія – Любов» надзвичано цікава! Чудово, що завдяки сучасним технологія ми можемо розповісти про неї широкій аудиторії.

    ВідповістиВидалити