Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середу, 13 жовтня 2021 р.

День українського козацтва


Гей, козаче-козаченько

Наша бібліотека напередодні свята захисників та захисниць України провела з учнями ЗОШ №27 національно-патріотичний захід до Дня українського козацтва «Гей, козаче-козаченько».


14 жовтня дуже насичений гарними подіями та святами день: свято Покрови Божої Матері, День українського козацтва, День захисника і захисниць України, річниця створення УПА. Тому, цей гарний настрій ми вирішили розділити з учнями ЗОШ №27. Воля, мужність, гідність, відповідальність за долю свого народу, любов до Батьківщини, готовність служити її інтересам – все це риси, які уособлює в собі козацтво.

Історія українського козацтва – це одна з найвеличніших сторінок життя нашого народу.
Чому ж з’явилося козацтво? Польське панування, що змушувало селян втікати в степи від кріпацької неволі, та ще більшим лихом були набіги турків і татар на українські землі. Рятуючись від свавілля польської шляхти, набігів кочівиків та турецької навали, чоловіки селились за Дніпровими порогами. Гуртуючись до захисту своїх земель, вони створили власне військо – козацтво, на острові Хортиця заклали першу Січ–фортецю, а згодом утворилась власна держава - Гетьманщина. Тому, цей день – 14 жовтня, данина всім козакам, які зробили величезний внесок у формуванні української народності та досягнення Україною своєї незалежності. Фундаментом українського козацтва була Запорозька Січ - політичний центр, де гетьмани мали великі урядові повноваження: захищали землю і народ від зовнішнього ворога, вели міжнародні переговори від імені народу, вирішували глобальні питання, що стосувалися розвитку держави. А козаки, крім військової справи, мали багато обов’язків у мирний час. 



Конкурс-вікторина «Козацька скриня», 
повернув нас у минуле, щоб сучасне покоління мало змогу пройнятися козацьким духом та життям наших мужніх предків. «Скринька» відкрила багато цікавого з повсякденного життя козаків. Наприклад: що це за річ, по якій можна було відрізнити козацького коня від татарського? Рибу козаки сушили, коптили, солили, а коли не вистачало солі, чим засипали рибу? …. Наступна сторінка нашого заходу була для кмітливих. 







Інтелектуальний конкурс «Курсмолодого козака» допоміг нашим юним читачам потренуватися у швидкість реакції. Мета: за 10 секунд обрати правильну відповідь із запропонованих варіантів.
Кросворд «Козацька слава» підсумував все згадане та набуте у сьогоднішньому заході, адже він допомагає розширити кругозір, збагачує словниковий запас, сприяє засвоєнню окремих важливих термінів. А головне, якщо виникають труднощі або запитання у його розв’язуванні на допомогу завжди прийде вірний друг – книга.



        

До речі, у бібліотеці була підготовлена книжкова виставка з нагоди цих свят. Вся історія державності України тісно пов’язана з утворенням і розвитком військових формацій, які забезпечують державний лад захист та безпеку громадян. Тому, як співається у пісні групи ТНМК «Історія України за 5 хвилин: Досить дивитися на власне минуле з сумом і жалем, українцям є чим пишатися! А що буде далі – залежить від тебе!».


Тому, вітаємо всіх зі святом бажаємо здоров’я і нових перемог!





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар