Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 22 лютого 2024 р.

Історичний екскурс «Педагогічна скарбниця Софії Русової»


На історичному екскурсі слухачі цього разу дізналися про Софію Русову, якій присвятив свою лекцію наш постійний ведучий Володимир Панченко.

У минулому столітті Україна мала своєрідну ікону просвітництва та культурного руху – Софію Федорівну Русову (1856-1940). Вона була не лише визнаним вченим-педагогом, а й істориком, етнографом, мистецтвознавцем та літературним критиком. Завдяки своїм талантам і невтомній праці, вона стала помітною фігурою як в Україні, так і за кордоном. Її внесок у розвиток української культури та освіти надзвичайно важливий для нащадків.

Необхідно зазначити, що понад 70 років спадщина Софії Русової була прихована у спецсховищах з клеймом «буржуазна націоналістка». Лише з оголошенням незалежності України її творчість стала предметом наукового дослідження. Виявилася різноманітна педагогічно-просвітницька діяльність видатного педагога, визначного громадського діяча, літературного критика, мемуариста та людини з широким кругозором. Проте головне – вона була палкою патріоткою України, чия доля стала прикладом безмежної служби українському народові. Її життя і діяльність відображають найвищі ідеали служіння, прагнення до волі та зміцнення державності, національної освіти та виховання. 


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар