Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

вівторок, 8 січня 2013 р.

Літературний альманах «Ростком серебряным рванулся ввысь»: поэзия Серебряного века»

Світло «срібного віку» російської поезії - це світло душі людини, яка здатна на глибокі почуття й зберігає їх, попри всі соціальні катаклізми; це світло внутрішньої краси особистості, її потягу до свободи, вічності, гармонії зі світом.
   Література цього періоду явище неоднорідне, яскраве і різноманітне. У ньому російська поезія пройшла великий шлях у дуже стислі терміни. Теорії і доктрини різних груп, школи, течії часто суперечили один одному, розходячись із живою творчою майстерністю.
   Одне тільки перерахування імен, кожне з яких складає честь і гордість російської та світової словесності, може зайняти не одну сторінку. Крім В. Соловйова, це Брюсов і Анненський, Вячеслав Іванов і Дмитрій Мережковський, Блок і Гумільов, Осип Мандельштам і Анна Ахматова, Бунін і Волошин, Сергій Єсенін, Марина Цвєтаєва, Пастернак, Маяковський, Хлєбников... і так майже до безкінечності. Здається, все те, що могло статися в поезії, - все вже відбулося і трапилося в "срібному столітті"!..
   Можливо, знаковим є для бібліотеки, розпочати Новий рік із заходу, присвяченому високій поезії, яка закликає вирватися з-під влади речового та тимчасового буття до потойбічного - вічного і прекрасного світу!
Чудову екскурсію в неповторний поетичний світ здійснив поет і журналіст Аркадій Зіновійович Сорокін.

2 коментарі:


  1. Творчість багатох поетів "срібного віку" припала на досить важкий період в житті Росії,їх шукання і помилки в пошуках світлого, прекрасного життя, життя в ім'я людини, людства і любові залишаються актуальними і донині. Я у захваті від творчості Анни Ахматової та Марини Цвєтаєвої.

    ВідповістиВидалити