Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 10 жовтня 2013 р.

Батарейки здавайтесь!

Бібліотека приєдналась до широкомасштабної соціально-екологічної акції!
Питання утилізації відпрацьованих батарейок, які несуть величезну загрозу довкіллю, турбує суспільство надзвичайно давно.
Разом із ГО "Зелена бібліотека", з  метою запобігання забрудненню навколишнього природного середовищами, в нашій бібліотеці пропонується здавати відпрацьовані батарейки. У зручному місці знаходиться контейнер для збору відпрацьованих батарейок і читачі та користувачі Інтернет-центру мають змогу залишити батарейки та акумулятори, замість того, щоб викидати їх у загальні контейнери для побутового сміття. Вони потребують спеціальної утилізації!
Чому важливо правильно утилізувати батарейки? 
Батарейки містять свинець, ртуть, кадмій, агресивні кислоти, що забруднюють навколишнє середовище, якщо їх викидати разом із побутовим сміттям. Важкі метали накопичуються у ґрунті і негативним чином впливають на здоров’я людей, спричиняючи серйозні захворювання. 
Частка батарейок у побутовому смітті - більше 0,05% ваги.
Частка токсичних речовин від батарейок у побутовому смітті - близько 50%.
За рік – 40 кілограмів ртуті, 160 кілограмів кадмію, 260 тонн марганцевих сполук, 250 тонн натрієвих хлоридів.
Щодня в Україні викидають 10-12 тонн пальчикових батарейок. Одна батарейка забруднює 20 кв. м. землі або 400 літрів води, оскільки містить важкі метали та хімію. Потім такі хімічні елементи потрапляють в організм людини і провокують різноманітні хвороби, нерідко і онкологічні.

Закликаємо жителів мікрорайону «Нивки» дбати про навколишнє середовище і здавати батарейки у бібліотеку!!.


Немає коментарів:

Дописати коментар