Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 5 лютого 2015 р.

Це складне поняття – "толерантність"

"…людина повинна бути Людиною…" 
Олександр Довженко
Визначення поняття "толерантність" кожен з нас усвідомлює по-різному та розуміє по-своєму. Слово "толерантність" у перекладі з латинської "tolerance" означає "терпіння".


Вислів Олександра Довженка: "…людина повинна бути Людиною…" пояснюється тим, що кожен з нас повинен задуматися над своїм відношенням до інших, вміти правильно підтримати один одного, поважати людей, їхні думки та погляди.

Година роздуму розпочалась із з’ясування визначення поняття "толерантності". Виявилось, що кожна дитина розуміє його по-своєму. А щоб правильно зрозуміти, що ж  насправді це слово означає, психолог подала пропозицію школярам 8 В класу школи № 25, поринути у гру. 


Дітям було запропоновано розділитись на чотири команди, а в кожній із них створити "ідеальну модель суспільства" (виявивши три основні цінності, на які орієнтується їхнє "ідеальне суспільство"). Учні обрали такі цінності як: любов, доброта, дружба, а також інтелектуальний розвиток. 

А після обговорення виокремлених цінностей, психологом було ускладнено завдання: кожній групі потрібно було розповісти про стратегію поведінки з людьми, які з’явились в "ідеальному суспільстві", але відрізняються від інших його мешканців. 


Наприклад, кольором шкіри, своєю поведінкою, фізичними вадами чи не володінням українською мовою. Кожна група розповіла про своє ставлення до таких людей, а ведуча допомогла проаналізувати їхні дії та вчинки, пояснивши в чому ж проявляється толерантність.

За допомогою такої простої і водночас цікавої гри діти зрозуміли, що потрібно самореалізовуватись, самоудосконалюватись, виховувати в собі ті якості, що будуть наповнювати їхнє буття тільки позитивними емоціями, а кожну хвилину життя робити щасливою. 

Життя дається людині лише один раз і прожити його потрібно з гідністю, тому важливо найшвидше пробудити в собі людські почуття щирості та доброти, які на переконання учасників заходу, і є складовою ідеального суспільства.

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу.
Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар