Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 21 листопада 2016 р.

Михайло Грушевський. Вірю в Україну

29 вересня минуло 150 років від дня народження Михайла Грушевського – великого історика, політика, громадського діяча.

Діяльність і творчість Михайла Сергійовича творять цілу епоху в інтелектуальному, науковому, національно-культурному і державному розвитку нової України. Він побіг Тараса Шевченка й Івана Франка – цієї «всеукраїнської традиції» культурного і національно-державного відродження української нації – належить до унікальних і найвидатніших постатей в історії України.

Постать Михайла Грушевського як вченого-історика, громадського та політичного діяча – благородний матеріал для кінематографістів, однак до сьогодні повноцінних картин про його життя і творчість майже не знято. Студія «ВІАТЕЛ» заповнила цю прогалину.

Серія документальних фільмів «Гра Долі», який знімає вже понад 10 років київська студія «ВІАТЕЛ» у жанрі документалістики, поповнилася новою роботою. До 99 серій про Тараса Шевченка, Лесю Українку, Василя Стефаника та інших класиків літератури, а також визначних історичних особистостей – княгиню Ольгу, Богдана Хмельницького, Івана Мазепу – нещодавно приєдналася картина про… Михайла Грушевського.

Прем’єра фільму відбулася в місті Холм (Польща), в якому народився 17 вересня 1866 року Михайло Грушевський. В Україні ж картину вперше представили 2 листопада в столичному Будинку кіно. А вже 21 листопада з нею змогли ознайомитися педагоги-організатори ЗОШ Шевченківського району під час зустрічі в нашій бібліотеці, яку поєднують давні, дружні зв’язки зі студією «ВІАТЕЛ».

Фільм знімався у Львові та Києві. Адже львівський період життя Михайла Грушевського, а це 20 років, вважається «золотою добою» в його біографії. Тут він був професором Львівського університету, тут він очолив Наукове товариство імені Шевченка (НТШ). Тут знайшов своїх друзів і соратників, тут сформувалась ціла школа учнів і послідовників Грушевського. Зрештою, тут він одружився і тут народилася його донька Катерина. Саме у Львові він прожив найщасливіші роки свого життя.

«Історія роз’єднаних фізично і ментально українців двох імперій — російської та австрійської — багато в чому показова і сьогодні. Історик Іван Крип’якевич влучно висловився про свого вчителя: «Грушевський усіма силами старався засипати провалля, що витворилося між синами одної землі»

Взагалі, життя і творчість Михайла Сергійовича нині є надміру повчальними для нас. Фактично він створив підґрунтя для існування нинішньої України. Можливо як політик того часу Грушевський був не зовсім вдалим, а як людина — наймудрішим серед них. Такий ось парадокс. І таким, зі своїми успіхами і невдачами, він показаний сучасному поколінню українців. Доля окремої видатної людини на тлі буремної історії України» - це слова з інтерв’ю газеті «День» виконавчого продюсера фільмуГалини Криворчук.

Після обговорення фільму учасники мали змогу ознайомитись з книжковою виставкою «Великий будівничий нації», підготовленою читальною залою бібліотеки.


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар