Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середу, 14 грудня 2016 р.

Виставка-інсталяція до Міжнародного дня чаю

15 грудня – Міжнародний день чаю, тому наша бібліотека організувала виставку-інсталяцію до цього дня.

На виставці представлені книги про шедеври чайного мистецтва, інформація про чайні церемонії в Японії, Китаї, Англії та Києві. Велику зацікавленість викликають різні коробки для чаю та інсталяція чаювання літературних персонажів в мініатюрі, а ще цікаві факти про чай.

Напій, який отримав найбільше поширення після звичайної води, родом з Піднебесної, південно-східної частини, а також прилеглих бірмських та в’єтнамських зон.

Титул першовідкривача чаю згідно з стародавніми китайськими легендами по праву заслужив знаменитий в місцевій історії імператор Шень Нун.

У літописі правлінь Китаєм він більш відомий як Божественний Землероб. Жив імператор у III тисячолітті до н.е., а тонізуючий напій отримав чисто випадково, не доклавши жодних зусиль. Під час однієї зі своїх прогулянок Шень Нун, втомлений від літньої спеки, зробив привал під деревцем з ароматним листям.

Раптом повіяв вітерець, зірвав листок, і той опинився прямо в чаші з прозорою, зігрітою сонцем водою. Імператор зацікавився, скуштував отриманий напій і прийшов в захват від незвичайного запаху, незрівнянного смаку і свіжого відтінку. Так чай побачив світ.

Цікавий факт, але далеко не всі і не завжди знали про те, що чай потрібно пити. Коли чай тільки почав з'являтися в Європі, і про нього ще практично нічого не було відомо, на одному з офіційних королівських прийомів з привезеного чайного листя приготували салат.

Є також легенда про те, як був винайдений чайний пакетик. У ньому записано, що постачальник з Нью-Йорка Томас Салліван виявив, що дорого обходиться доставка чаю в металевих банках. Тому в 1904 році він почав продавати чай в паперових пакетах.


І трохи статистики: за одну секунду на Земній кулі випивається трохи більше двох мільйонів чашок чаю.

Всіх, кого зацікавила наша виставка, запрошуємо до бібліотеки!

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар