Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 10 липня 2017 р.

Фантазії із солоного тіста


 Тістопластика або ліплення з солоного тіста – дуже цікаве заняття. Ним цілком можуть захопитися не тільки діти, а й дорослі. Ліплення – це одне з найулюбленіших занять дітей. Крім очевидного творчого самовираження, малюк також розвиває гнучкість і рухливість пальців, точність і координацію рухів, що сприяє поліпшенню мови, розвиває дрібну моторику рук, уяву, формуються і розвиваються навички ручної праці. 

Разом з бібліотекарями малеча ліпила кольорового восьминога.Задоволені і щасливі діти дитячого садка № 388, понесли вироби додому.

 Витоки цього виду творчості мають глибоке коріння в історії нашої культури. Той же Колобок – зразковий художній приклад виробу з солоного тіста. З давніх-давен відомі пластичні властивості солоного тіста. Наші прабабусі ліпили з нього фігурки різних птахів і тварин, так званих "жайворонків", з якими зустрічали весну; бублики, пряникові "козулі", якими обдаровували своїх друзів і родичів під Новий рік і Різдво, до дня народження, в знак любові і поваги. Вироби з тіста використовувалися як дитячі іграшки. Але перш ніж перетворилися в дитячі іграшки, фігурки з тіста мали обрядове значення. Здавна відомі обряди, пов'язані з зерном і хлібом, традиційні для народів Росії, України, Білорусії, Польщі, Болгарії, Чехії. Відповідно до цих обрядів, навесні перед прильотом птахів, випікалися фігурні вироби з тіста, найчастіше мали вигляд стилізованих птахів. Фігурки називалися "жайворонками". В Україні такі вироби з тіста виготовлялися не тільки для весняних обрядів, а й для зимових свят, а також весіль. Фігурки дарували разом з побажаннями здоров'я, благополуччя, багатства та удачі. Мистецтво виготовлення виробів з тіста не вмерло і сьогодні, а сувеніри, зроблені своїми руками, користуються великим попитом.

Працювати з тістом під силу кожному. Певно у кожному домі знайдеться жменька борошна! Крім того, тісто пластичніше гіпсу і триваліше за пластилін. Фігурки з нефарбованого тіста привабливі самі по собі. Після сушіння їх можна розфарбувати гуашшю, аквареллю або акриловими фарбами. Вони гарні тим, що швидко висихають, не розмазуються і не лишають слідів на руках. Згідно деяким припущенням, першу ліпнину з тіста почали використовувати кулінари для прикрашання випічки. Сьогодні із такого чудового матеріалу ліпити можна все, що завгодно: і картини, і сувенірні фігурки, і іграшки. Тістопластика дозволяє створювати не тільки маленькі об’ємні фігурки, але й цілі картини із солоного тіста. Зрозуміло, що для їх створення потрібні деякі навички: терпіння та посидючість. Але результат може перевершити всі сподівання, ставши чудовим подарунком для близьких людей або прикрасою інтер’єру вашої оселі. Дуже гарно виглядають різні котики, пташечки, сніговички, ведмедики, собачки, квіточки та багато іншого. Можна створювати картини за сюжетами тієї чи іншої казки.
Вироби з тіста стануть оригінальним подарунком рідним і друзям.



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар