Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середу, 4 квітня 2018 р.

Життя – це вірші, вірші – це життя!

Є такий вислів: "Магія поезії". Чи існує вона? Уявити наше життя без поетичних рядків геніальних Шекспіра, Байрона, Пушкіна, Шевченка просто неможливо.

Поезія… вона покликана хвилювати, давати насолоду, плекати високі почуття, збагачувати духовний світ людини. Поезія – це напевно, одне з найбільш геніальних досягнень людства.

Що таке поезія? Це – мука:
Підступає, множиться, болить.
Іноді візьме тебе за руку.
Що таке поезія? Це – свято:
Грає в тобі музикою слів,
Молодечо, радісно, крилато
Викресає іскру з почуттів.
З метою заохотити поетичну творчість, поширити поезію, а також встановити діалог між культурами, 21 березня 1999 року ухвалою ЮНЕСКО було прийняте рішення про запровадження Всесвітнього Дня поезії. В перше це свято відзначили в Парижі, а в українському календарі воно з’явилося 2004 року.

Поезія в нашому житті з дитинства. Вперше – під час маминої колискової, далі – поетичне слово, через прості дитячі вірші, що проникає в таємниці людської душі. Минають роки і ми відкриваємо для себе всесвітньо відомих поетів Шекспіра, Вольтера, Гете, Пушкіна, Шевченка, Лесю Українку, Ліну Костенко, які писали про вічні теми: кохання та зрада, щастя і горе, дружба та ненависть, мир та війна, свобода та неволя. 

Сила поезії облагороджує, спрямовує на величні справи та героїчні вчинки, а іноді, змушує сумувати. Нині достеменно невідомо, хто вперше почав складати вірші. Проте найстарішими вважають вірші-гімни поетеси-жриці Ен-хеду-ани, яка жила в 23 столітті до нашої ери. 

Поезія, яка сьогодні звучить, це лише маленька часточка перлин від тієї кількості лірики, яку поети створювали у різні віки.

З цієї нагоди до нас завітала автор-виконавець, письменниця Валентина Захарченко-Бурцева. Звучали щирі вірші в авторському виконанні, які приємно вразили присутніх. 

Наприкінці заходу завідуюча бібліотеки запропонувала молоді ознайомитися з цікавою мультимедійною публікацією "Як українська поезія звучить у сучасній музиці. 10 пісень на вірші українських поетів"що розміщена на сайті "Експресо" .


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар