Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 28 вересня 2018 р.

Софія Київська – великий витвір світового мистецтва

«В красі, яку ніщо не сокрушить,
Свята Софія, ясна й незрушима.
Росте легендою в блакить»
Євген Маланюк
бібліотекар розповідає кадетам про Софію КиївськуУ кожного народу є своя святиня, яка зберігає духовний зв’язок поколінь. Для українського народу – це Софія Київська

Скільки таємниць та легенд пов’язано з найдавнішою пам’яткою української архітектури! Своїм корінням вона сягає у часи існування Київської Русі, тому упродовж століть вона зазнавала змін, пожеж, війн, руйнування та оновлення.

Софія – справжня культурна скарбниця: тут і архітектура, і скульптура, і малярство, і ювелірне мистецтво зібрані в один потужний акорд. І щоб осягнути всю повноту цієї величі, ми з нашими друзями з кадетського корпусу №23, відправилися у краєзнавчу подорож до головної святині нашого міста.

Для того, аби потрапити до Софії, ми разом з нашими юними краєзнавцями склали віртуальний маршрут, за яким ми мали б змогу доїхати до собору будь-яким транспортом з будь-якого району міста. Діставшись до Софійської площі, пройшли через дзвіницю «Мазепи» та потрапили на територію собору. Перехоплює подих від величі та краси фресок, мозаїк, архітектури!

Собор, як головний храм держави, на протязі століть був духовним, культурним та політичним центром. У ньому відбувалися найвизначніші урочистості: сходження на великокняжий престол, прийом послів, затвердження політичних угод. Перша бібліотека на Русі була створена саме в Софії Київській.

Особливу цінність становлять мозаїки, які прикрашають головну частину храму – центральну баню та головний вівтар. Тут зображені основні персонажі християнського віровчення, а в центральній апсиді розміщено зображення Оранти.

Справді, Софія Київська – це справжня культурна скарбниця! Про неї можна говорити нескінченно. Тому, на завершення нашої подорожі, ми провели бліц-вікторину та розділившись на дві команди, створили власну мозаїку за допомогою смальти-кубиків, які потім перетворювалися на наші шедеври-відповіді.

Після цієї подорожі в минуле, починаєш відчувати себе частиною свого народу із цікавою історією та усвідомлюєш, який скарб перед тобою і як важливо зберегти його для наступних поколінь.



кадети збирають пазли собору Софії Київськоїфото кадети збирають пазл Софії Київської





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар