Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 12 жовтня 2018 р.

Козацькому роду нема переводу

14 жовтня, у день Покрови Пресвятої Богородиці, відзначаються два надзвичайно важливих свята для українського народу – День Захисника України та День Українського козацтва. Історія українського війська сягає тих древніх часів, коли тодішні мешканці земель сучасної України вперше були змушені взятися за зброю, щоб боронити життя і свободу своїх близьких, свого народу й суспільства.

Захист своєї Вітчизни вимагає від людей сміливості, честі та відваги, дуже часто величезної самопожертви і колосальної самовіддачі.

Ці два свята, День Захисника Вітчизни та День Українського козацтва, ментально поєднані у самій своїй суті, і не марно ми відзначаємо їх одночасно. Такі традиції необхідно зміцнювати, а зробити це найліпше та найправильніше разом з підростаючим поколінням. І тому ми вирішили зустрітися з нашими друзями – учнями школи № 27, щоб зрозуміти, як сучасні діти сприймають ці свята.

Разом ми згадали основні віхи становлення української армії: від княжих дружин і народних ополчень доби Київської Русі до сучасної армії. Історію формування козацтва, яке стало політичним оплотом українців: консолідування всіх сил народу для оборони та звільнення України під час Другої Світової війни. 

Історія кожної країни – це історія її видатних синів та полководців, які займають не останнє місце у бурхливому потоці століть : князь Олег, Святослав Ігорович, Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький - всі вони боронили свою країну з безмежною відвагою, дуже часто з величезною самопожертвою і колосальною самовіддачею, що стало тією основою, завдяки якій вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України стало однією з найславніших традицій. 

Закріпити національні традиції та краще орієнтуватися в історії минувшини, Запорозької Січі, у сучасних емблемах родів військ та служб Збройних Сил України, нам допомогли конкурси, які ми провели в кінці нашої зустрічі.

Мета першого конкурсу – скласти адміністративний устрій Запорозької Січі. У конкурсі брали участь і хлопці, і дівчата. З цим завданням діти впорались добре. А от другий конкурс був тільки для представників чоловічої статі, тобто для хлопців. Дівчата тільки допомагали їм. Вони тримали картки з емблемами родів військ, а хлопці повинні були правильно розкласти таблички з відповідями. Цей конкурс для них виявив складності у розрізненні належності військовослужбовців до того чи іншого роду військ. 

Та це учнів не засмутило, тому що є привід самостійно вивчити та орієнтуватися у військовій справі. А для гарного настрою всі отримали міні-призи – цукерки!



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар