Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середу, 21 жовтня 2020 р.

Онлайн-подорожі світовими та українськими музеями | Музей Галілея у Флоренції

Запрошуємо Вас в онлайн-подорож до одного з найцікавіших музеїв Флоренції, експозиція якого буде однаково цікава і дітям, і дорослим.

Музей Галілея - це флорентійський музей історії науки, розташований в старому місті неподалік від мосту Понте Веккіо. Відкритий в 1929 р, він відразу отримав у розпорядження середньовічний палац Кастеллани (11 століття), в якому і знаходиться до цього дня. 


В основі колекції - експонати із запасників двох великих флорентійських династій, Медічі та Лотарингів. Ще в середині 16 століття Козімо I де Медічі почав збирати оригінальні інструменти та цікаві прилади, а в 1657 році було засновано перше в Європі наукове співтовариство (Академія дель Чіменто), що передувало появі Паризької Академії наук і Лондонського Королівського товариства. Лотаринги розширювали колекцію аж до кінця 19 століття.



 


Експозиція надзвичайно багата. Вона розташовується на двох поверхах Музею в 18-ти тематичних залах.

У залах музею виставлено медичні інструменти, телескопи, термометри, глобуси, астролябії, карти, різне наукове приладдя 15-19 століть, а також багатотомні праці вчених епохи Відродження з фізики та математики. 




На першому поверсі представлені колекція Медічі, що включає речі самого Галілео Галілея, і ряд цінних і рідкісних артефактів 15-17 століть, серед яких знаменита армілярна сфера.

У музеї зберігаються два телескопа і лінза об'єктива, за допомогою яких Галілей виявив супутники Юпітера.



На другому поверсі можна побачити предмети епохи Лотарингів - експериментальні апарати, хімічні набори, електромагнітні прилади, мікроскопи, компаси, ранню механіку та інші хитромудрі винаходи великих умів Ренесансу. 

Більшість експонатів знаходяться в робочому стані, кожен з них представляє собою закінчений твір мистецтва - в ті часи медичні та наукові прилади виготовляли з шиком: інкрустували коштовним камінням, прикрашали витонченою різьбою і гравіюваннями.




Також в музеї є бібліотека та лабораторія мультимедійних додатків, яка створює онлайн- і офлайн- інтерактивні додатки, щоб підвищити обізнаність відносно постійних і тимчасових виставок музею. Лабораторія також створює цифрові архіви для науково-історичних досліджень.

У бібліотеці зберігається близько 150 тис. науково-історичних робіт. Старовинна колекція книг налічує 5000 екземплярів. Вона включає колекцію Медічі-Лотарингів, багату книгами з науковими працями з фізики і математики, зібраними протягом 5 століть Тосканськими династіями. 




У бібліотеці знаходяться архівні колекції XVIII-XX століть, а також фотоархів історії колекцій музею, старовинних інструментів і науково цікавих місць. Сучасна колекція утримує роботи італійською та іншими європейськими мовами. Щорічно до фондів бібліотеки надходить близько 1800 нових книг.


Ну що ж, Музей ми оглянули, а тепер коротко дізнаємось про самого вченого та його непросту долю.




Галілео Галілей був першим з чотирьох дітей Вінченцо Галілея, збіднілого флорентійського музиканта високого рівня й таланту (він грав в Камераті Флоренції та писав Тратата з теорії музики). Хоча Галілео народився в Пізі, чималу частину життя він провів у Флоренції. 

Він був математиком, астрономом, фізиком, механіком, при цьому ще був здібним музикантом, а також дуже добре писав: його наукові роботи викладені красивою та зрозумілою мовою. Він провів величезну кількість дослідів, пітдверджуючи теорії Архімеда та спростовуючи Аристотеля. Був прихильником Коперника, за що жорстоко поплатився: в епоху інквізиції було непросто дотримуватися поглядів, які не є спільними з позицією церкви. Багато років він був позбавлений можливості нормально працювати, його праці були заборонені.




Галілей створив свій перший телескоп з триразовим збільшенням, другий - з тридцатидвухкратним. Із захватом вивчав поверхню Місяця, першим вияви на ній кратери та гори, спостерігав Сатурн, прийнявши його кільця за два супутника, побачив, що Чумацький Шлях - це розсип окремих зірок ... Його вклад в науку неоціненний.

Майже через сто років після смерті вченого була виконана його остання воля: його прах був перенесений у флорентійську церкву Санта Кроче, яка, по суті, є також пантеоном багатьох великих флорентійців.







Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар