Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 29 жовтня 2020 р.

Сучасний Київ в художніх творах

Феномен Києва в тому, що він гарний не тільки, так би мовити, «вживу». Багато письменників, поетів, драматургів, на основі побачених принад багатовікового міста, створили свої твори. Одні захоплювалися архітектурними формами, інші милувались зеленими схилами столиці, а хтось любив побувати в людних місцях, щоб потім згадати в своїх творах цікаві історії, почуті від купців десь на Подолі.


Запрошуємо до бесіди про книги!


«Місто з химерами» Олеся Ільченка
- одне з перших в українській літературі оповідань про долю і творіння архітектора; розповідь історично достовірна, одночасно містична, і детективна... Текст насичений деталями Києва початку ХХ століття. У романі дві сюжетні лінії, які розвиваються паралельно. Перша, основна — про життя Городецького. Друга лінія введена для «осучаснення». За сюжетом, двоє київських підлітків «розслідують» таємницю Городецького, повторюючи його здогади про демонічну складову Києва.

«Андріївський узвіз» Володимира Діброви — це «роман-подорож». На початку твору його головний герой, потрапивши на свято міста, піднімається по Андріївському узвозу. Там він опиняється в критичній ситуації, непритомніє, переноситься в дитинство та робить п'ять зупинок в ключових моментах свого життя. 

Події цієї подорожі охоплюють 1948-2002 роки і відбуваються на тлі Андріївського узвозу — вулиці, що з'єднує низ міста з верхом, дитинство героя — зі зрілістю, минуле — з вічним.




«Київські бомби» Андрія Кокотюхи — гостросюжетний твір на історичну тематику. Ще його можна назвати історико-пригодницьким. Події в романі розгортаються відразу після початку столипінської реформи — скасування цивільних свобод в жовтні 1905 року в нинішній столиці. 

Кожна глава в своїй назві має топограф — ту частину історичного Києва, в якому відбувалися реальні чи вигадані події. Через сюжет книги автор намагається показати, звідки ростуть ноги у радянської влади, і у режиму, який зараз присутній в Росії. Втім, сила літератури і полягає в тому, що можна написати про одне, а прочитати зовсім про інше ... 


Цикл романів «Київські відьми» Лади Лузної «про трьох киянок, яким Лиса гора спокою не дає». Це казка, яка написана на основі реальних історичних фактів, міфів і легенд міста Києва. 

У творі змішано безліч жанрів — містика, фантастика, детектив, історія. У кожній книзі обіграно чимало фактів з історії Києва, легенд і міфів, хоча про сучасність в романах теж «згадується». 






«Війна кротів» Олександра Шакілова
є першою книгою серії «Метро 2033» — культової постапокаліптичної історії, яка надихнула цілу плеяду сучасних письменників на створення «Всесвіту Метро 2033». 

Місце дії - пост'ядерний Київ. Час дії: той самий 2033 рік. Герой роману - людина, яку справжня пригода вириває з мирного життя. Тепер йому доводиться боротися за життя близьких і долю всього Київського метро. 




Люди покинули красиві столичні маєтки, але забули забрати Духів Будинків. Голодні, самотні та невидимі мешканці продовжують захищати оселі й понад усе шанують споконвічні традиції. Яра — донька звичайного київського домовика — завжди підозрювала, що вона не така, як усі. Дівчина опиняється у вирі потойбічних інтриг і дізнається страшну таємницю свого народження. Та саме її інакшість допомагає їй протистояти злу, знайти кохання та зрештою порозумітись із батьками. 

Письменниця та мисливиця за враженнями Марина Макущенко написала «Темний бік будинку» після того, як особисто обійшла усі кімнати, зазирнула в пічки та кутки Будинків. Провела інтерв'ю з істориками та попрацювала в архівах, вивчаючи історію та міфи Києва. За збереження історичної архітектури авторка боролася як телевізійний журналіст, а як мрійниця вона бореться за те, щоб старі Будинки жили заради нових ідей і нових Духів. 


«Вечірні крамниці вулиці Волоської» Галини Ткачук
— це правдива історія про затишні крамнички на вулиці Волоській, що на Подолі, про їхніх завсідників — білок, птахів, собак та інших громадян… А ще — про тих безсоромних злодіїв, що надумали позбавити Поділ його найдорожчих реліквій… 

Які ж страшні пригоди, які тяжкі випробування чекають на героїв цієї книжки! Ні! Собі такого не побажаєш. І своїм близьким і рідним — тим більше. Навіть знаючи вже, чим усе це закінчиться, редактор, людина загалом неполохлива, радить усім прочитати цю книжку. Адже тоді Ви, шановний читачу, зможете довідатися, що сталося з іншими, і ніколи не допустите, щоб подібне сталося з Вами або — не приведи Господи! — з Вашими близькими й рідними. 


«Кохання в стилі бароко»
— один з найкращих романів Володимира Даниленка. Він вийшов в 2009 році й надзвичайно швидко став раритетним виданням. Це любовний детектив, побудований на кросворді, пов'язаному з київською архітектурою та ландшафтом.

Історію любовних переживань героїв твору Валерія та Юлі Ви дізнаєтеся з вуст заплаканої Вдови, Горгулі з Великої Житомирської, Повітрулі з Будинку з химерами, Братів Нечистюків з Будинку зі шпилем та ін. 

 

Дякуємо читачам за зворотній зв'язок! Наша читачка у  ФБ підказала нам ще одну цікаву книгу, дія якої відбувається в Києві. Тому спішимо поділитись нею із Вами.

Дюкл Дашвар «Ініціація». У Києві дівчина Меланія потрапляє у вир дивних подій. Усе починається зі снів про мерців, далі — зустріч із нотаріусом Германом та його зникнення. І Блейк, у якого Меланія закохується до нестями і який зраджує її. Від того часу дівчині сниться вже інший сон: про розлючений натовп, стару жінку, Блейка, який прохає про допомогу… 

От-от шляхи всіх героїв перетнуться. І тоді кожен з них — хоче він того чи ні — пройде свою ініціацію. Ініціацію на право вважати себе людиною…








Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар