Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середу, 16 червня 2021 р.

Правознавчий екскурс «Новий закон про житлово-комунальні послуги. Хто, за що і як буде платити?»

В Україні набув чинності закон, який заповнює лакуни в нормативно-процедурній базі житлово-комунальної сфери. Відтепер кожен багатоквартирний будинок матиме управителя, укладання з надавачами комунальних послуг стане простішим, окрім того, вирішено питання комерційного обліку теплової енергії та води в багатоквартирних будинках, а також обслуговування внутрішньобудинкових мереж газу.


Якщо узагальнити, законом спрощуються процедури укладення договорів між споживачами і виконавцями послуг ЖКГ, оптимізується (тобто зменшується) кількість платежів у квитанціях, вирішуються питання управління багатоквартирними будинками, а також користування земельними ділянками, на яких розташовані багатоквартирні будинки.

Учасники зустрічі переглянули відео по обговоренню цього питання з керівницею офісу Мінрегіону, експерткою у сфері ЖК – Юлією Пінчук. 


З управителем по життю

На сьогодні найвідомішою формою управління багатоквартирними будинками є об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Також співвласники багатоквартирних будинків можуть обирати для виконання відповідних функцій управителя. При цьому управитель може бути залучений і ОСББ.


Але в більшості будинків досі не прийнято жодних рішень щодо форми управління. Згідно з вказаним законом, при цьому управителя на конкурсній основі визначить виконавчий орган місцевої влади (за наявністю протоколу зборів співвласників з проханням призначити управителя).

Управитель багатоквартирного будинку – це фізична особа – підприємець або юридична особа – суб’єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку й прибудинкової території.

Насправді нині функції управителів найчастіше виконують ті самі радянські ЖЕКи, які зараз просто по-іншому називаються.


Утім відтепер наявність управителя багатоквартирного будинку буде обов’язковою, адже законом введена норма про житлову послугу. Йдеться, зокрема, про утримання та прибирання внутрішньобудинкових приміщень і прибудинкової території, утримання ліфтів тощо. Загалом, це приблизно все те, що передбачалося і раніше, але більш унормовано.

Окрім того, на відміну від ЖЕКу, управителя, якщо його послуги не задовольняють співвласників багатоквартирного будинку, можна звільнити та найняти нового.

І, нарешті, положення щодо прибудинкових територій. Річ у тому, що ці території чітко не визначені, через що нерідко трапляються конфлікти – що кому належить. Чинний закон встановлює, що місцеві органи влади мають до кінця 2021 року сформувати всі прибудинкові земельні ділянки з визначенням їхніх меж, а також усіх будівель, що на них перебувають.


Також якщо прибудинкова територія не оформлена у власність або користування співвласників багатоквартирного будинку, прибирання на ній може бути включено до кошторису витрат на утримання багатоквартирного будинку виключно за згодою споживачів. Правда, це положення набуде чинності лише з 2023 року, і, як кажуть причетні до розробки документа, воно стало результатом компромісу зацікавлених сторін.

За новим законом за несплату за користування житлово-комунальними послугами до боржників може застосовуватись відповідальність у формі: стягнення пені, припинення надання комунальних послуг, виселення з житла та звернення стягнення на нерухомість відповідно до норм законодавства; можна погасити борг частинами. 

Про це та багато іншого дізнались учасники правознавчого екскурсу, 
які завітали до нашої бібліотеки.




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар