Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

вівторок, 16 листопада 2021 р.

Онлайн-інформування | Пісня і події євромайдану



«ПІСНЯ І ПОДІЇ ЄВРОМАЙДАНУ»

Василь Гренджа-Донський – український поет, прозаїк, драматург, перекладач, редактор щоденної газети Карпатської України «Нова свобода». З його ім’ям тісно пов’язані розвиток і становлення нової української літератури та національного відродження на Закарпатті. Більшості українців цей закарпатський поет відомий за піснею «Плине качапо Тисині». 

«Плине кача по Тисині…» українська закарпатська тужлива народна пісня. Стала широковідома після її виконання під час реквієму за загиблими учасниками Революції гідності. Пісня має літературну історію. 

Народний поетичний твір був істотно перероблений Василем Гренджа-Донським. Нове публічне життя прийшло до пісні у 1990-х роках, зокрема її включено до циклу «Наші партизани» сольного альбому Тараса Чубая. Проте ліпше виконана версія у виконанні «Піккардійської терції», була запропонована як реквієм під час перших панахид на Майдані Незалежності за загиблими героями Революції гідності. Композиція прозвучала у січні 2014-го, на похороні загиблого білоруса Михаїла Жизневського. 

Його друзі знали, що пісня «Гей, пливе кача» є його улюбленою і тому ввімкнули її під час прощання з ним. Через сильне смислове та емоційне навантаження цієї пісні її продовжили співати в пам’ять за загиблими, трохи з часом вона стала неофіційним гімном, який співали в пам'ять за загиблими активістами Небесної сотні та іншими загиблими під час війни на сході України. 

Крім «Піккардійської терції» пісня також відома у виконанні різних гуртів та хорових колективів, таких як «Плач Єремії», Капела ім. Ревуцького, а також хор Київської православної богословської академії, семінаристи якої були безпосередніми учасниками подій у центрі Києва. Також ця пісня виконувалась на міжнародному фестивалі в Італії.




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар