Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 27 травня 2022 р.

Віртуальний перегляд літератури "Горжуся Києвом своїм" | До Дня Києва


Київ - дивовижне місто, в якому буквально на кожному кроці можна зустріти цікаві місця та дізнатися багато нового. А скільки цікавих книг є про це надзвичайне місто! З нагоди Дня Києва наша бібліотека підготувала віртуальний перегляд літератури «Горжуся Києвом своїм». Всі ці чудові книги є у фонді бібліотеки. 

Приємного перегляду!

Обирайте книги до смаку і насолоджуйтеся читанням!



«Згадайте, братія моя…»: Київ Тараса Шевченка . – Либідь, 2016. – 256 с.

Які особистості оточували Тараса Шевченка під час його приїздів до Києва - міста, котре він щиро любив та оспівував як поет і художник? Близько 40 нарисів розкривають життєвий шлях тих, кому випало бути друзями, колегами, а то й недругами національного генія. Численні ілюстрації дають уявлення про тодішнє обличчя Києва. Для широкого загалу.



Белічко, Н. Крізь віки. Київ в образотворчому мистецтві / Н. Белічко. – Мистецтво, 2016. – 288 с.

Древній Київ з X століття - столиця могутньої східноєвропейської держави Київська Русь. З тих часів одне з найкрасивіших міст на берегах сивочолого Дніпра славиться своїми неповторними храмовими спорудами, монастирськими комплексами, старовинними громадськими будівлями, ландшафтними парками, садами, скверами. В буремних багатовікових подіях історії, що випали на долю міста, Київ змінював своє обличчя, зберігаючи крізь століття пам'ять про багатобарвну минувшину у видатних творах мистецтва - архітектурі, скульптурі, живописі, графіці. 

Неповторна краса Києва надихала як вітчизняних, так і зарубіжних митців на створення унікальних творів образотворчого мистецтва, в яких зафіксовано довершені архітектурні та природні ансамблі міста від XII ст. до сучасності. Ілюстративний ряд видання дає змогу не лише ознайомитися з історією столиці незалежної України, а й простежити розвиток українського мистецтва. Розраховано на істориків, архітекторів, мистецтвознавців і широке коло читачів.



Гирич, І. Київ в українській історії / Ігор Гирич. – Смолоскип, 2011. – 304 с.

Ця книжка є збірником статей і матеріалів з історії Києва, написаних істориком-дослідником протягом 1990-х - 2000-х років. Головною їх темою є значення Києва та його святинь в історії національно-визвольного руху XIX - початку XX ст. 

Читач знайде тут також дослідницького характеру статті з історичної топографії Печерська, діяльності Київського товариства охорони пам'яток історії та мистецтва (1910), Музею переходової доби (1942), документи про потерпілі від більшовицьких обстрілів у січні 1918р. київські церкви.

Книга зацікавить  фахівців-києвознавців та всіх, хто цікавиться історією міста.


Грані світу. Історія Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря - К.: Грані-Т, 2007. - 120 с. 

Яскраво ілюстрований альбом став першою спробою презентувати зацікавленому читачеві сучасний контекст, на фоні якого розгортається монастирське життя у самому центрі столиці України.

Видання присвячене донині маловідомій історії одного з найдавніших монастирів України. Відродження, відновлення та відбудова його у Києві стала справжнім дивом для тих, хто переживши часи комуністичного режиму. Незалежна Україна спромоглася на осмислення 900-річної історії монастиря, повернення із забуття ряду подій, явищ, осіб, героїчних вчинків наших предків, правди про захисників, будівничих, духовних просвітників монастиря та усієї нашої землі.

У виданні використано архівні та музейні матеріали.



Серце Києва - Шевченківський район. – Діапринт, 2007. – 168 с.

Ця книга — спроба передати велич і красу Шевченківського району — одного з центральних районів столиці. Названий на честь Великого Кобзаря, він об'єднав у собі найкращі надбання минулих років і величні здобутки сьогодення. Шевченківський район у його сучасних межах став справжнім серцем столиці. Його територія увібрала в себе різні віки та епохи. Тут, на Старокиївській горі, знаходився великокняжий Дитинець, звідки зародився Київ. І зараз височить овіяна легендами Олегова гора Щекавиця, стоять оновлені Золоті Ворота, біля яких розташувався сам Ярослав Мудрий, виблискують на сонці куполи Софії, Михайлівського Золотоверхого собору. Тут дихає історією кожен клаптик землі, кожна будівля, кожна вулиця... 



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар