Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

суботу, 21 травня 2022 р.

Європейський літературний калейдоскоп | День Європи в Україні


З 2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року.

День Європи — це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між Україною та Європою, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана.

🌿9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». 


Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі.

Три з половиною десятиліття тому на Міланському саміті 1985 лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати «День Європи».


Цьогоріч День Європи ми зустрічаємо в умовах війни. Для нас це особливий день, адже, в сьогоднішніх реаліях, український народ героїчно відстоює історію, демократію, культуру, людські життя та мрії усієї прогресивної Європи. 

🇺🇦Україна — це щит Європи й всього світу.
Вона являється європейською країною не тому, що географічно знаходиться в центрі Європи, а тому, що українці здавна сповідують ті принципи свободи й незалежності, які притаманні багатьом народам цивілізованих держав.

День Європи в Україні є ще однією чудовою можливістю нагадати іншим і підтвердити, що українці — європейська нація.


Щоб познайомити читачів з найцікавішими історичними, культурними, пам’ятними та найвизначнішими місця країн Європи,  з її видатними пам'ятками архітектури, мистецтва, культури та природи у  читальній залі нашої бібліотеки експонується книжкова виставка «Європейський літературний калейдоскоп».

Книги та періодичні видання запрошують у віртуальну подорож та пропонують перевірити свої знання про країни Європейського континенту.




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар