Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 8 серпня 2022 р.

Цікаві факти. Відомі особистості: Ілон Маск | Цикл інформаційних хвилинок


Наша бібліотека розпочинає цикл інформаційних хвилинок 
«Цікаві факти. Відомі особистості».

Перший захід був присвячений головному романтикові планети – мільярдерові й винахіднику Ілонові Маску. Бібліотекарі познайомили читачів з історією його успіху та рідкісними фактами біографії.



10 цікавих фактів про Ілона Маска

 Ілон Маск ріс замкненою в собі дитиною. Він любив читати й багато часу проводив за комп’ютером, за що в школі його вважали ботаніком (тепер це звучить особливо смішно). У біографії «Ілон Маск: Tesla, SpaceX і дорога в майбутнє» автор Ешлі Венс докладно описує той період: Маск зазнавав булінгу, а одного разу його побили так сильно, що ніс довелося відновлювати за допомогою хірургічної операції.

 У 10 років Маск дістав свій перший комп’ютер Commodore VIC-20, а в 12 навчився програмувати. Його першим винаходом була відеогра Blastar, яку хлопець продав за 500 доларів.

 Мати Ілона – Мей Маск, модель, фіналістка конкурсу «Міс Південна Африка» в 1969 році, професійний дієтолог. Батько Маска – інженер Еролл Маск. Ілон описує батька як жорстоку людину, жити з якою було непросто.

 Свій перший стартап Маск заснував у 24 роки. Це була компанія Zip2 Corporation, щось на зразок довідника.

 Маск справляє на людей неабияке враження. Його зовнішність добре описано в книзі «Ілон Маск: Tesla, SpaceX і дорога в майбутнє»: «Його зріст приблизно шість футів і один дюйм (майже 1,85 м), але запитайте кого-небудь, хто його знає, – і всі скажуть, що він видається набагато вищим і масивнішим. Він неймовірно плечистий і кремезний…»


 2002 року сталася історична подія: Маск заснував компанію SpaceX, яка розробляє ракети й космічну техніку. SpaceX для Маска — можливість утілити головну мрію його життя: Ілон Маск мріє опанувати інші планети для життя людини на них, щоб захистити людство від вимирання. Ця ідея виникла у винахідника під впливом циклу науково-фантастичних романів Айзека Азімова.

 В Ілона Маска є чотири улюблені книги, які він радить прочитати всім винахідникам. Це серія «Путівник по Галактиці для космотуристів» Дуґласа Адамса, «Володар перснів» Толкіна, «Фундація» Айзека Азімова і «Місяць – суворий господар» Роберта Гайнлайна.

 Багато хто називає Маска божевільним мрійником: той планує полетіти на Марс у 2020-2025 роках. Проте він прямує до своєї мети, а 2020 рік став одним з найуспішніших для SpaceX. У травні відбувся пілотований політ космічного корабля Crew Dragon. Він успішно вилетів на орбіту й зістикувався з Міжнародною космічною станцією. Це перший випадок в історії, коли на орбіту потрапив приватний космічний корабель, тож хоч що відбуватиметься далі, Ілон Маск вже потрапив до підручників з історії.

 Ілон Маск – трудоголік. Він любить працювати ночами, а також не раз зізнавався, що відмовився б від їжі, якби це було можливо. «Якось він сказав мені: «Якби я міг не їсти й водночас працювати більше, я б перестав їсти. Як би отримувати поживні речовини, не сидячи за їжею? Таке ставлення до роботи в цьому віці і його завзяття вражали», – розповідає в книзі «Ілон Маск: Tesla, SpaceX і дорога в майбутнє» перша дружина Маска Жюстін Вілсон.

Ілон Маск – великий друг України. Нашу країну він підтримує з перших днів повномасштабного вторгнення. Причому його підтримка не обмежується лише словами – вже 28 лютого Україна отримала перші станції супутникового інтернету від нього, постачання яких продовжилось у березні. Наприкінці квітня Ілон Маск також передав Україні станції Tesla Powerwall. Це надсучасне обладнання допоможе українцям у тих областях, які найбільше постраждали від російської окупації, продовжувати користуватися електрикою попри перебої.





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар