Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 13 липня 2023 р.

Експрес-досьє «Григорій Верьовка. Життя у пісню перелив»


Сьогодні наші читачі, які відвідали експрес-досьє, дізналися про видатного українського композитора, хорового диригента, педагога - Григорія Верьовку.

Григорій Верьовка вніс величезний вклад в розвиток вітчизняної хорової музики. Працював переважно в царині хорової масової пісні, займався обробками народних пісень. 

Композитор-диригент, художник-новатор постійно шукав нових форм, які б повніше розкривали народну й сучасну пісню. Він створив свій оригінальний жанр, свою власну музичну мову. Саме це найбільше вирізняло його з-поміж колег-сучасників. Зрештою, і сам талант цього корифея українського музичного мистецтва виріс із глибинних і чистих джерел народнопісенної культури. 

Твори Верьовки широко популярні, позначені барвистістю мелодії, яскравістю колориту та неповторною оригінальністю. Вони досі не втратили своєї свіжості, багато з них стали істинно народними, зокрема: «Ой, як стало зелено», «Ой чого ти земле, молодіти стала», «І шумить, і гуде» та інші. 

Він, як і М. Лисенко, М. Леонтович, П. Козицький, Л. Ревуцький, Б. Лятошинський, М. Коляда та інші видатні українські композитори, зробив значний внесок у розвиток жанру обробки народної пісні, збагативши його новими формами, а також у скарбницю української музичної фольклористики. Хор який він очолював, став взірцем для подальших хорових колективів України.


Більше цікавої інформації про корифея українського музичного мистецтва ви знайдете, переглянувши інформаційну пам’ятку нашої бібліотеки







Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар