Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 27 листопада 2015 р.

Звідки пішли Нивки


Тема нашої зустрічі з першокурсниками Інституту психології і соціальних комунікацій державного університету ім. Драгоманова, продиктована місцезнаходженням навчального закладу, адже він розташований на вулиці Саратовській, 20.

Тож ми вирішили розповісти студентам, а більшість з них кияни, що ж означає цей топонім і як він сформувався. Ну і, звичайно, ознайомити їх з можливостями бібліотеки.

З середини минулого сторіччя відома назва хутора «Нивки», який розташовувався там, де тепер парковий павільйон «Боулінг-клуб», тобто кегельбан (колишня «Юність».) А ще, колись десь тут був заміський розважальний заклад з промовистою назвою «Ельдорадо». Згодом «Нивка» звалася вже дачею.

«Васильківська дача», про яку можна говорити, як про територію «Нивок», була подарована Свято-Троїцькому монастирю вдовою київського генерал-губернатора Васильчикова Катериною Васильчиковою, мірою в 55 десятин землі – з лісом, садом, городом, пасікою, ставками й сіножаттями. Про цю історію докладно і зворушливо написав Віталій Ковалинський у своїй відомій книзі «Меценати Києва»

Монастир володів Васильчиковським хутором до подій української революції 1917-1920 рр. Потім садибу націоналізували.

У 1972 р. колишня Васильківська дача, а потім «спецдача» для партійців, набула статусу пам’ятки садово-паркового мистецтва – парк «Нивки».

Ще одна частина «Нивок» - Рубежівка. У 1948-1957 рр. було розширено територію садибної забудови на «Нивках» до Петрівської залізниці та вул. Салютної. А протягом 1960-х років був збудований житловий масив «Нивки», що простягається між вул. Бабушкіна, вулицями Баумана і Туполєва (складається переважно з 5-ти поверхових панельних будинків).

Під час екскурсу, присутні дізнались багато цікавої та пізнавальної інформації про мальовничий куточок міста Києва, що розташований у верхів’ях річки Сирець, де був хутір Нивка, а тепер житловий масив Нивки.

А в кінці заходу - фото на пам'ять біля такого модного на сьогодні муралу і...очікування нової краєзнавчої подорожі!

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу.
Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар