Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 7 листопада 2016 р.

День ощадності в бібліотеці

З 2012 року Україна разом з усім світом відзначає День ощадності. 

Студенти Інституту банківських технологій та бізнесу Університету банківської справи, а також наша бібліотека долучилися до святкування Всесвітнього Дня ощадності, провівши квест «Стежками ощадності».

Трішки історії

27 жовтня 1988 року представники ощадних кас із 29 країн зібралися в Мілані на свій перший Інтернаціональний спеціалізований конгрес. Останнього дня форуму – 31 жовтня – народилася ідея: «на згадку про перші збори ощадних банківських інститутів усіх країн» щороку відзначати Міжнародний день економії.

Однак, за задумом творців, присвятити цей день слід ощадливому ставленню не тільки до грошей, а й до часу, сил, дбайливому ставленню до речей тощо. Міжнародний день економії офіційно затвердили директивою ООН.

У нашій державі це свято відзначали з 1927 року у Західній Україні. У 1920-1930 рр. вся західноукраїнська громадськість активно відзначала Свято ощадності, під час якого не лише вшановували кращих банківських працівників та громадських діячів, причетних до розвитку банківської справи, а і заохочували населення вкладати кошти у розвиток національного виробника (що було особливо цінним у складних умовах іноземного поневолення), і водночас творили нову ідеологію, засновану на принципах ощадливості. 

Ощадність асоціювали зі «здоровим і правильним господарюванням», заснованим на розумній економії, прагматизмі, раціональному використанні наявних ресурсів і виробничих засобів. Ощадний рух був своєрідною боротьбою за економічну, а відтак і політичну незалежність.

Атрибутом руху ощадності на Україні на початку 20 століття була пушка ощадності, що зовні схожа на скарбничку, яку замикали ключиком, з отворами для банкнот і монет. Аби не ходити з маленькими сумами в банк, їх збирали в пушку, а згодом, уже маючи певні накопичення, відкривали депозитний рахунок. Щоб не було спокуси витратити назбирані кошти, ключик від пушки залишали в банку.

Всесвітній День ощадності присвячений економії у широкому сенсі слова – економії грошей, а також часу, сил, дбайливому ставленню до речей. Цього і навчались учні державного навчального закладу «Центр професійної освіти інформаційних технологій, поліграфії та дизайну м. Києва»Учасники квесту ознайомились із діяльністю банків в Україні, історією грошей та основними правилами заощадження.

Маршрут квесту складався із шести зупинок. Учні розбились на команди, вигадали їм назви та девіз і помандрували стежками ощадності.  За законами квесту, учасники шукали певні станції, де отримували завдання, а виконавши їх вирушали далі. Станції розмістились по всій бібліотеці, деякі були в досить несподіваних місцях, таких як підвал чи гардероб.

Дві найспритніші команди, які здобули найбільше балів, зійшлися у двобої за перше місце, а команда-переможець отримала диск «Фінансова грамотність».

Всі учасники квесту отримали буклети «Про заощадження», «Ваші гроші», «Бюджет», видані Асоціацією банків України в рамках Програми «Фінансова грамотність», а також атрибут заощаджень «скарбничку».

Квест приніс учасникам море емоцій та позитиву, і ми сподіваємось, певні фінансові знання. 

Робота Факультету фінансової грамотності триває!

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар