Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 31 жовтня 2016 р.

Іловайськ: розповіді про справжніх людей

«Іловайськ» – роман, який побудований на реальних подіях, де серед героїв, які мають свої прототипи, живуть, здійснюють подвиги і помирають вигадані персонажі.

Два роки тому українські війська потрапили в оточення біля міста Іловайськ на Донеччині. Цей котел став переломним моментом війни на Донбасі.

10 серпня 2014 р. українські військові почали операцію зі звільнення Іловайська. 19 серпня зайшли в місто. Взяли під контроль більшу його частину. За чотири дні Росія ввела регулярні війська, рухаючись у напрямку Старобешевого та Амвросіївки

28 серпня сили АТО опинилися в оточенні. Російські командири пообіцяли українським бійцям «зелений коридор», якщо ті складуть зброю. Коли наступного дня вони почали виходити колонами, їх розстріляли впритул. 

У боях під Іловайськом, за підтвердженими даними Генпрокуратури, загинули 459 осіб, 478 отримали поранення. 180 - потрапили в полон. 157 бійців залишилися невпізнаними, 158 вважаються зниклими безвісти.

Війна на сході України не залишає байдужими українське суспільство. А митці, журналісти, учасники й свідки подій не можуть мовчати. Поступово документальні твори змінюються художніми романами, збірками оповідань.

В роковини цих трагічних подій побачила світ книга письменника та журналіста Євгена Положія «Іловайськ: розповіді про справжніх людей». Книга вийшла українською та російською мовами, адже люди з якими спілкувався автор говорили українською і російською.

Ця книга про любов до батьківщини, про мужність, героїзм і людяність українських бійців. В день презентації до неї додалась нова книга «5 секунд, 5 днів».

Євген Положій народився в селищі Терни на Сумщині. Його батько український письменник та сценарист Віктор Положій. З п'яти років він мешкав в Сумах. У школі полюбляв гуманітарні предмети й фізкультуру.

Вищу освіту отримав у Сумському педагогічному університеті імені А. С. Макаренка за спеціальністю «російська мова та література». Був журналістом у багатьох періодичних виданнях. Закінчив школи IREX U-Media: головних редакторів, газетних менеджерів, бізнес-тренерів для мас-медіа.

Працював головним редактором сумських видань «Уік-енд» та «Тєлєнєдєля-Суми», радіостанції «Всесвіт». Був автором та ведучим кількох інформаційно-розважальних програм на ТРК «Відікон»

З грудня 1998 р. по теперішній час - головний редактор сумської суспільно-політичної газети «Панорама» (неодноразовий переможець та лауреат всеукраїнських конкурсів з журналістики, маркетингу та дизайну).

Євген Положій мешкає в Сумах. Його захоплення - це читання та подорожі. Надає перевагу бюджет-подорожам в автономному режимі та автостопу. Улюблені автори письменника: Кортасар, Льоса, Аміреджибі, Маркес, Стейнбек, Достоєвський, Кундера, Камю, Сартр, Шевчук та інші.

Ніхто краще за автора не розкаже про свою книгу. Євген Положій розповів про саму книжку, історію її написання, а також відповів на всі запитання учасників.

Під час заходу звучали пісні «Євдокія», «Кіборги», «Майдан» у виконанні Ігоря Якубовського. Учасники заходу мали змогу ознайомитись з виставкою «Герої новітньої історії», підготовлену бібліотекою.

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар