Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 31 липня 2020 р.

Онлайн-подорожі світовими та українськими музеями | Віртуальна екскурсія до Музею образотворчих мистецтв (Будапешт)

Друзі, сьогодні ми вас запрошуємо до Будапешта! У нашій новій онлайн-подорожі ми разом з вами відвідаємо Музей образотворчих мистецтв - один з найзнаменитіших музеїв Європи.

Музей образотворчих мистецтв у Будапешті (Museum of Fine Arts) існує вже понад 100 років і зберігає в своїх стінах найчисленніше в країні зібрання творів зарубіжних майстрів. У ньому зібрані світові шедеври живопису, скульптури та графіки всіх часів, вражаючи своїм різноманіттям і високою художністю.

Він був заснований в 1906 році й розташувався в чудовому будинку, побудованому в стилі неокласицизму. Всі колекції розмістилися на трьох поверхах й діляться на кілька категорій. Таким чином, відвідувачі мають змогу вибрати експозиції згідно зі своїми інтересами - поглянути на предмети античного, єгипетського або європейського мистецтва.

У будівлі відкрита бібліотека угорської та міжнародної літератури з історії мистецтв. У ній зберігаються 250 000 навчальних посібників і останніх наукових робіт з усього світу.

У залах Музею образотворчих мистецтв також діють тимчасові виставки, відкриваючи широкому загалу красу та неповторність робіт Ренуара, Мікеланджело, Леонардо да Вінчі, Ван Дейка та інших корифеїв живопису. 


Відмінною рисою колекцій є їх багатогранність та історична спадкоємність, масштабність експозицій і різноманіття представлених видів мистецтва.

Адміністрація вважає, що їжа і мистецтво тісно пов'язані між собою. Дійсно, адже темою багатьох натюрмортів є саме їжа - хліб, фрукти. Сніданки, обіди і вечері на своїх полотнах зображали Веласкес, Буше та Пікассо. Саме тому на території музею працює арт-кафе, де всі бажаючі можуть скуштувати найкращі страви угорської кухні. 

Ще один дещо незвичний об'єкт інфраструктури в будівлі музею - це магазин, в якому можна придбати креативні предмети декору для дому та офісу, прикраси та аксесуари, книги й журнали, канцтовари та розвиваючі ігри для дітей.


Історія музею 



Історія створення музею бере свій початок в кінці XIX століття, коли граф Міклош Естерхазі передав свою приватну колекцію в державну власність. Його прикладу незабаром послідували й інші меценати. Кількість цінних творів мистецтва поступово збільшувалася, тому в 1886 році було прийнято рішення побудувати за державний рахунок будівлю для музею. 

Примітно, що це чи не єдиний випадок в європейській історії, коли такий масштабний проект був реалізований завдяки активності громадськості, а не вподобанням монарха. 

Архітекторами нової будівлі музею стали Альберт Шікеданц і Фюлеп Херцог. Саме завдяки їм сьогодні ми можемо милуватися розкішним фасадом, прикрашеним величними коринфськими колонами й порталом із зображенням битви лапифів з кентаврами.


Музей образотворчих мистецтв Будапешта: колекції



1. Єгипетська колекція включає статуетки, предмети побуту, бронзові амулети, фрагменти написів, рештки саркофагів. Перші артефакти були привезені ще в XIX столітті, потім скарбниця поповнювалася аж до 2003 року сотнями унікальних зразків. 

2. Експозиція античного антикваріату дозволяє гостям ближче познайомиться з художніми цінностями, які охоплюють період від III тисячоліття до н.е. до VII століття до н.е. 

3. У Старій Галереї представлені роботи Рафаеля, Джорджоне, Тиціана, Тінторетто і Тьєполо. Серед голландських полотен - шедеври Петрус Крістоса, Джерарда Девіда, Ван Дейка, Якоба ван Рейсдала. Легендарні Веласкес, Ель Греко, Гойя і Мурільо прикрашають експозицію іспанського живопису. 

4. Колекція скульптур містить понад 600 робіт епохи італійського Ренесансу та бароко, а також часів німецько, голландсько та французького Середньовіччя. Найцікавішим експонатом є статуя Коня невідомого майстра (хоча більшість мистецтвознавців приписують авторство Леонардо да Вінчі), також виставлені роботи австрійського бароко, створені за творами Доннера і Мессершмидта.

5. Колекція угорських предметів мистецтва охоплює часовий період з 1600 по 1800 рр. і включає в себе скульптури, предмети релігійних культів, живописні полотна, дерев'яні вироби в позолоті та інші шедеври. 



У Будапештському музеї образотворчих мистецтв знаходяться графічні малюнки та гравюри європейських художників, включаючи Леонардо, Рафаеля, Дюрера, Рембрандта, Ван Гога і Сезанна. На жаль, через високу чутливості паперу до світла всі ці роботи не виставляються в галереях, а розміщені в сховищах.

Витвори мистецтва Музею надихнули співробітників на розробку цікавих і незвичайних програм з метою розширення кругозору дітей, молоді та дорослої публіки.

У музеї регулярно проводяться комплексні та тематичні екскурсії в супроводі компетентного гіда. Деякі з них спеціально організовуються для людей з обмеженими можливостями. 



Всі тури по музею є інтерактивними й покликані не просто забезпечити гостей фактами, а допомогти сформувати незалежну думку, в процесі обговорення актуальних тем і виявлення широких культурних і мистецьких зв'язків між країнами.

У вихідні дні і вечорами гості столиці відвідують такі культурно-розважальні заходи, як танцювальні вечори, перегляд кінофільмів, театральні вистави, концерти та ін. Під час весняних і осінніх канікул школярів запрошують взяти участь в сімейних і дитячих програмах - квестах, вікторинах, незвичайних тематичних екскурсіях. Окремі модульні сесії організовуються для дітей і дорослих в освітніх цілях. Як правило, кожна екскурсія покликана детально розкрити певну вузьку тему, наприклад, порівняння грецького і римського мистецтв.


Приїжджаючи на відпочинок в Будапешт, обов'язково відвідайте цей чудовий музей. Вражаюча архітектура монументального будови, багаті колекції і демократична атмосфера відображають всю суперечливість і багатогранність світового мистецтва.


 
(тисніть на посилання👆)
Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар