Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

неділю, 19 липня 2020 р.

Онлайн-подорожі світовими та українськими музеями | Віртуальна екскурсія до Музею мистецтва "Метрополітен"

Чи можливо подорожувати найцікавішими світовими та українськими музеями не виходячи з дому? Так, завдяки сучасним технологіям це зробити простіше простого! У рубриці "Онлайн-подорожі світовими та українськими музеями" ми будемо разом з вами відвідувати ці дивовижні заклади та дізнаватись багато цікавих фактів з їх біографії.

Минулого разу ми прогулювались Лувром, а сьогодні вирушимо до Музею мистецтва Метрополітен (Metropolitan Museum of Art) - найбільшого в Нью-Йорку і одного з найбільших музеїв світу. Щорічно його відвідує більше 6 мільйонів чоловік. Заснований в 1870 році з трьох приватних колекцій живопису, музей з часом перетворився на справжню скарбницю світового мистецтва.


Площа музею Метрополітен - більше 18 га. На ній розміщено близько 3 мільйонів експонатів - від найдавніших артефактів до сучасних, привезених з різних країн і континентів.

Музей Метрополітен має 17 тематичних відділень, розділених по континентах і періодам історії. Давньоримський і давньогрецький відділи, давньоєгипетський, африканський, китайський і японський, європейський і окремо середньовічний і багато інших - ось неповний список тих експозицій, що можна відвідати. Крім 17-ти постійно діючих, є майже десяток тимчасових експозицій, які періодично змінюють один одного.




Характерною рисою музею Метрополітен є його фінансування: за рахунок меценатів та благодійників, а держава виділяє лише невелику часточку коштів.

На відвідування музею необхідно виділити щонайменше один повний день, хоча всі його зали не вдасться обійти і за тиждень.

На території комплексу розташовано кілька кафе та їдалень, де можна перекусити і відпочити між екскурсіями. Також на території будівлі є сувенірний магазин, де представлено великий вибір пам'ятних книг, буклетів і сувенірів.


Експозиція музею


У музеї Метрополітен зібрано 17 відділень, кожне з яких присвячено мистецтву певній частині світу або часовим відрізкам історії.




Карта залів музею Metropolitan

(тисніть на посилання)


Однією з найцікавіших експозицій музею (і однією з перших на шляху прямування) є «Грецьке і римське мистецтво». Колекція залів цієї тематики налічує понад 17 000 експонатів, що датуються епохами від неоліту до прийняття Римською Імперією християнства в 312 році н. е. Це численні античні вази, предмети побуту, статуї, ювелірні прикраси і військові обладунки, розміщені в залах відповідних світлих відтінків за аналогією з мармуровими палацами давнини. Крім цього, деякі зали зберігають експонати до-грецької та римської епох, включаючи зразки мистецтва етрусків в Італії.

Не менш захоплива виставка, присвячена мистецтву Стародавнього Єгипту. Мумії, саркофаги, фрагменти гробниць, а також предмети культу та побуту, ювелірні прикраси і багато іншого чекає на відвідувачів у цій секції. Всього налічується близько 26000 експонатів. Але головним скарбом виставки є цілий давньоєгипетський храм Дендур, який врятували від знесення при будівництві електростанції на річці Ніл і перемістили в музей Метрополітен.


Рясніє старожитностями і експозиція, присвячена мистецтву Азії. Багатьом її предметів близько 4000 років. Вона також є однією з найчисленніших. На ній представлені живопис, зразки скульптури різних розмірів, приклади декоративного литва, дерев'яних гравюр, писемності, кераміки та інших творів мистецтв з усіх регіонів Азії. Зали цієї секції оформлені у відповідному стилі: потрапляючи в них, відвідувачі опиняються по той бік океану, серед чайних будиночків і пагод.

Стародавній світ представлений в музеї також експозицією, яка присвячена мистецтву Близького Сходу. До неї увійшли і перші цивілізації, і мистецтво ісламу. Ця колекція вважається найбільш повною в світі. Загальна кількість експонатів - понад 7000 найменувань. Серед них - глиняні таблички з першою писемністю Шумер, печаті, зброю, ювелірні вироби, предмети побуту та культу. Розпочиналась колекція з малої кількості експонатів, але в останні роки за рахунок благодійників та спонсорів її чисельність суттєво зросла, доповнившись як кількісно, ​​так і тематично.

На окрему увагу заслуговує одна з найчисленніших колекцій музею Метрополітен, присвячена мистецтву Африки, Америки і Океанії. Колекція творів мистецтва народів Африки на південь від Сахари, тихоокеанських островів, Північної, Центральної та Південної Америки налічує більше 11 000 творів мистецтва різних матеріалів і типів, що представляють різні культурні традиції з 3000 року до н. е. до теперішнього часу. Основні виставки включають в себе декоративні і церемоніальні об'єкти з Нігерії, скульптури із Західної та Центральної Африки, зображення богів і духів з Нової Гвінеї, островів Меланезії і Полінезії, а також з Південно-Східної Азії. Крім того, в музеї зберігаються предмети побуту і культу з дорогоцінних металів, вироби з кераміки та каменю доколумбових культур Мексики, Центральної та Південної Америки.



Велику площу музею Метрополітен займає кілька експозицій, присвячених Середньовіччю.

Виставка середньовічного і візантійського мистецтва є однією з наймасштабніших у світі. Вона охоплює мистецтво Середземномор'я і Європи з падіння Риму в IV столітті до початку епохи Відродження на початку XVI століття. Сюди також включені європейські твори мистецтва, створені в Бронзовому столітті й ранньому Залізному столітті.



Окремі зали віддані під багату колекцію музичних інструментів з усього світу, яких налічується близько 4000 штук. Тут можна побачити як стародавні етнічні, так і середньовічні європейські інструменти. Їх виставка відкрилася вперше в 1942 році і всього за 70 років зросла до обсягу окремого музею.

Доповнює і продовжує тематику Середньовіччя окрема секція «Зброя і обладунки». Ці предмети були життєво важливою частиною практично всіх культур протягом тисячоліть, вони грали ключову роль не тільки в завоюваннях і обороні, але і в придворних забавах і церемоніальних заходах. Протягом всього часу кращі обладунки та зброя представляли собою вищі художні та технічні можливості суспільства і періоду, в якому вони були зроблені. Зали з обладунками і зброєю розділені по епохах і країнах. В основному експозиція присвячена європейському обмундируванню і зброї.



Але сама об'ємна експозиція - це «Європейська скульптура і мистецтво». Налічує вона близько 50 000 предметів, датованих різними періодами з початку XV до XX століття включно. До складу її входять скульптури різних розмірів, вироби з дерева, кераміка і скло, вироби з металу і ювелірні прикраси, годинники, гобелени і текстиль. Кераміка, вироблена в Азії для експорту на європейські ринки, а також скульптура і предмети декоративно-прикладного мистецтва, вироблені в Латинській Америці в цей період, також включені в число експонатів. Крім цього, в колекцію входять численні рукописні книги, які займають гідне місце серед інших предметів епохи.

Музей Metropolitan збирає і виставляє роботи художників-сучасників з моменту свого заснування в 1870 році. Сьогодні фонди цього відділу музею налічують понад 12 000 творів сучасного мистецтва, вік яких - не більше 100 років. Серед основних експонатів секції - знакові роботи членів Паризької школи, таких як Бальтус, Жорж Брак, Анрі Матісс, Жоан Міро, Амедео Модільяні та Пабло Пікассо.



З моменту свого створення в 1870 році музей зберігає важливі зразки американського мистецтва. У 1924 році було відкрито окрему будівлю для показу вітчизняного мистецтва XVII-XIX століть, а в 1980 році були добудовані картинні галереї та внутрішній двір.

Колекція Роберта Лемана є однією з найвідоміших приватних колекцій творів мистецтва в США. За заповітом колекціонера вся виставка перейшла музею. Вона охоплює предмети західноєвропейського мистецтва з XIV по XX століття. Всього налічується приблизно 2600 експонатів, серед яких - картини, рукописи, скульптури, скло, текстиль та вироби з дорогоцінних металів.



Жвавий інтерес у відвідувачів музею викликають експозиції, що розповідають про історію костюма. У 1937 році він влився в колекцію Метрополітен-музею і став частиною його постійних виставок. На сьогоднішній день число костюмів різних епох, країн і стилів моди перевищує 35 000 одиниць. У залах щорічно проходять модні покази найкращих дизайнерів сучасності, а декораціями їм слугують музейні експонати, що є високою честю для модельєрів. Відвідати зали з костюмами та аксесуарами прагнуть багато туристів.

Крім постійних експозицій в музеї Метрополітен регулярно проходять тимчасові тематичні виставки, присвячені історичним подіям або персонам, а також мистецтву різних країн світу. Дізнатися актуальну інформацію про діючі нині виставках, їх теми і терміни перебування в музеї можна у відповідному розділі офіційного сайту музею Metropolitan в Нью-Йорку.

На офіційному YouTube каналі Метрополітен-музею викладений VR-тур. Серія роликів об'єднана в рубрику «Met 360⁰». Відео дозволяє детально розглянути експонати завдяки зйомці під вдалим ракурсом і без захисних чохлів на раритети.


Де дивитися: https://www.youtube.com/user/metmuseum






За матеріалами: www.tourister.rutripmydream.ua



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар