Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середу, 14 жовтня 2020 р.

Онлайн-подорожі світовими та українськими музеями | Музей АТО в Дніпрі

14 жовтня у нашій державі святкують День захисника України, вшановують своїх оборонців та згадують загиблих унаслідок трагічних подій на Донбасі. Тому нову віртуальну екскурсію ми хочемо здійснити саме до першого створеного в Україні Музею АТО, який розташований в місті Дніпро.

У січні 2016 року в Дніпрі відкрили внутрішню експозицію першого в Україні музею Антитерористичної операції на Сході країни. Він розташований під відкритим небом біля обласного історичного музею ім. Яворницького. Нині там майже 5 тис експонатів. Вони зберігають пам’ять про війну на Сході країни та героїку українських воїнів. Внутрішню та зовнішню виставки музею за цей час відвідали майже 400 тис людей.

Повна назва музею «Громадянський подвиг Дніпропетровщини в подіях АТО». Він є однією з шести філій Дніпропетровського історичного музею ім. Дмитра Яворницького. Складається з внутрішньої (розміщується в приміщенні діорами «Битва за Дніпро») та вуличної експозиції - «Шляхами Донбасу». 


Історія та зміст вуличної експозиції


Створення музею було ініційоване представниками Дніпропетровської обласної асоціації об'єднань учасників АТО у січні 2016 за участі волонтерів та громадських діячів. У березні-травні 2016 між будівлями Історичного музею та Обласної наукової бібліотеки було змонтовано вуличну експозицію музею - «Шляхами Донбасу», яка стала доступна для відвідувачів 25 травня 2016.


Основна експозиція музею розташована на 600 квадратних метрах першого поверху діорами «Битва за Дніпро».. Серед 2000 експонатів музею: документи, фотографії, нагороди, особисті речі учасників АТО, зразки зброї та медичні інструменти. У мультимедійній залі музею показуються панорамні документальні фільми про військові дії на Сході України.


На вуличній експозиції «Шляхами Донбасу» представлені бойова машина БМП-2, башта танка Т-64, полковий міномет ПМ-43, інші зразки озброєння, а також карета швидкої допомоги (УАЗ-452) та макет блокпосту з бетонних блоків. 


Центр вуличної експозиції - скульптурна композиція «Солдат і дівчинка», а також дорога, навколо якої встановлені вказівні знаки з назвами міст Донецької та Луганської областей. За броньованою машиною піхоти встановлено велику металеву конструкцію, що зображує понівечені залишки Донецького аеропорту, і є своєрідним монументом «кіборгам», які обороняли льотовисько протягом 242 днів.


Віртуально відвідати експозицію Ви зможете за наступними посиланнями:




Історія та зміст внутрішньої експозиції


Експозиція розташована на першому поверсі діорами «Битва за Дніпро», займає вестибюль, відеозал (колишній кіно-лекційний) та зал пам'яті (колишній накопичувальний зал із стіною героїв форсування Дніпра). 


У вестибюлі експозиція розташована на металевих конструкціях, що символізують зруйнований внаслідок бойового протистояння Донецький аеропорт. Стіни затягнуті маскувальною сіткою. На стендах у семи великих комплексах та шести відео-екранах представлено матеріали, які розповідають про громадянський подвиг Дніпропетровщини в подіях АТО. Експозиції висвітлюють наступні теми: військові, волонтери, медики, переселенці, капелани та преса.


Зал пам'яті загиблих в зоні АТО


Представлено 500 фотопортретів загиблих воїнів Українських Збройних Сил та військових формувань, які народились, мешкали, навчались, працювали та призивались до лав армії з Дніпропетровщини. 



Експонуються комплекси особистих матеріалів майже 50 загиблих (нагороди, документи, книги, елементи військової форми, спорядження, деякі зі слідами попадання смертельних куль та уламків снарядів, рештки озброєння, ікони, запальнички, годинники, шахи, речі, що свідчать про захоплення, професійну діяльність загиблих бійців тощо).


Відеозал 

У відеозалі демонструється панорамний відеофільм «Днiпро - форпост Украïни» про Дніпропетровщину в подіях АТО 2014-2016 року. Зображення – відразу на чотири стіни. Також проходять зустрічі та презентації.




Музей є однією з найпопулярніших філій Дніпровського історичного музею. За перший місяць роботи внутрішню експозицію музею оглянули більше 6 тисяч відвідувачів.


Віртуально відвідати експозицію Ви зможете за наступними посиланнями:





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар