Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 5 грудня 2014 р.

Чи виросте білий лебідь із бридкого каченяти?

Пошук альтернативних джерел енергії є не лише основою побудови конкурентоспроможної економіки, але й часто умовою самого існування енергодефіцитних країн.

Сьогодні до нас завітав професор, доктор фізико-математичних наук КНУ ім. Т. Шевченка, автор статті "Чи виросте білий лебідь із бридкого каченяти?" Володимир Іванович Висоцький. Присутні на заході студенти Університету третього віку взялии активну участь у обговоренні статті, адже її тематика надзвичайно актуальна в умовах сьогодення.

У статті йде мова про перспективи створення та використання реальної альтернативи традиційному вуглеводному паливу і не менш традиційній "урановій" ядерній енергетиці. Йдеться про створений в 2011 році італійським інженером, на основі цих процесорів, реально працюючий тепловий генератор, який отримав назву - каталізатор енергії.

Далі вже у США Андреа Россі створив більш потужний генератор. Початковий компактний варіант генератора E-Сat, який забезпечував нижчу температуру, перетворював енергію, виділювану при ядерній реакції, у пару з температурою близько 105 градусів і планувався до широкомасштабного виробництва й продажу за унікально низькою ціною 500 дол., було передано на основі ліцензійних договорів у Китай і Південну Корею для подальшого масового випуску.

Днями італійський ядерний центр ENEA (Фраскаті) відвідав засновник Microsoft Білл Гейтс, який очолює спеціальний фонд інновацій (39 млрд дол.), і запропонував на розвиток цих досліджень 1 млрд дол. 

Ці та багато інших фактів свідчать про дуже серйозне ставлення та крутий розворот керівників провідних країн і законодавців енергетичного ринку в бік нової альтернативи, яка може істотно змінити ситуацію на цьому ринку в найближчому майбутньому.



Джерело: Висоцький, В. І. Чи виросте білий лебідь із бридкого каченяти? / Володимир Іванович Висоцький. - Дзеркало тижня. - 2014. - № 45.

Немає коментарів:

Дописати коментар