Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 23 червня 2016 р.

Віра Холодна – зірка німого кіно

В спекотні літні дні хочеться прохолоди? Завітайте до нашого кіноклубу! Чудову атмосферу та гарний фільм гарантовано)

На відвідувачів літнього кіноклубу сьогодні чекала відео-розповідь про дивовижну жінку та актрису Віру Холодну.

Її називали королевою екрану. Вона прожила лише 26 років, 4 з них знімалася в кіно. Але за ці роки встигла знятися в понад 50 фільмах.

В біографії цієї жінки багато білих плям...

Дівчина вчилася у гімназії і одночасно відвідувала гурток молодих артистів Московського художнього театру. Але тут відбувається подія, яка повністю перевертає її життя. У 1908 році в Москву приїхала з Петербургу найпопулярніша тоді в Росії актриса Віра Комісаржевська. Від гри Комісаржевської у цій виставі Віра була у захваті. Виявляється, треба на сцені не грати, а жити на ній. Комісаржевська жила. 

А зараз, у 1910 році, вона закінчує гімназію. І на випускному балі знайомиться із молодим юристом Володимиром Холодним. Незабаром вони одружуються. У 1912 році у подружжя народилася доня – Женя. 

Віра не пропускала з чоловіком жодної вистави, а також ходила з ним і на популярний в той час синематограф. Віра любила у себе приймати гостей, вона організовувала вечори, на які сходилися художники, поети, письменники, музиканти. До неї приїжджали Бальмонт, Леонід Андреєв, Андрій Білий, Юргіс Балтрушайтіс, Борис Зайцев.

Володимир Холодний був із відомої талановитої сім`ї українських патріотів, хоча про це і не дуже розповідали російські, а потім радянські дослідники. 

У Володимира було ще три брати: Олексій, відомий на той час музикальний критик, був на весіллі у брата, Микола, відомий український ботанік, фізіолог, мікробіолог, академік. Сьогодні інститут ботаніки АН України носить його ім`я. Іще один брат Григорій, теж вчений. Працював в інституті Української Наукової Мови, згодом очолював його. В 1938 році розстріляний.

Коли почалася Перша світова війна, Володимир пішов на фронт. І ось тут несподівано наступив для Віри Холодної її зірковий час! В Європі палахкотить перша світова війна, чоловік на фронті, на плечах молодої 22-річної особи велика сім`я. Щось треба робити, щоб прокормити всіх. І Віра приймає рішення: йти в артистки кіно, воно допоможе їй вирішити усі проблеми. А далі все відбувається, як в якомусь фантастичному сні.

Вже після перших фільмів, які зняв Бауєр, Віра Холодна загіпнотизувала усю країну. Кожний фільм з нею був приречений на успіх. Вона стала першою зіркою німого кіно у країні!

"Не розумію, що з людьми!" - дивувалася Віра. А відповідь була проста. Віра на екрані не грала, а жила.

Незабаром Віра Холодна стає законодавицею моди. Вона сама вигадувала собі моделі суконь, підбирала тканини, сама прикрашала капелюшки. Листівки з її зображеннями у різному вбранні випускалися величезними тиражами. Ну, і зрозуміло, що молоді жінки і дівчата зразу же беруть це собі на озброєння!

Але, на жаль, громадянська війна у Росії вносить свої сумні корективи. Коли більшовики захопили владу у Петрограді та в Москві, то вищий світ, який не потрапив до рук більшовиків, спочатку втік до Києва а потім і до Одеси. Опинилася з ними і Віра Холодна з дочкою Женею, мамою і молодшою сестрою Софією. А чоловік з іншою дочкою, Нонною, сестрою Віри Надією залишився у Москві.

І хоча вона продовжувала зніматися у кіно, але майбутнє було досить непевне, як і у більшості людей навколо неї. Та популярність в Одесі у Віри Холодної була така ж сама висока, як і скрізь. На її концерти приходили Котовський і Мишка Япончик, про якого казали, що він був закоханий у Віру Холодну. Але хто тоді не був закоханий у зірку німого кіно! Був закоханий і майбутній співак Олександр Вертинський, кар`єра якого тільки починалася. Це він у свій час привіз з окопів першої світової до Москви листа Вірі Холодній від чоловіка. Привіз, побачив і… закохався.

8 лютого 1919 року Віра Холодна виступала на концерті. В театрі було дуже холодно. Мабуть, вона застудилася під час концерту. Після нього Віра Холодна захворіла. Лікар поставив діагноз – "іспанка", вірусний грип, кажучи сучасною мовою. 17 лютого 1919 року вона померла.

За бажанням родичів її повинні були поховати в Москві і тому Віру Холодну відспівали в Одесі та набальзамували її тіло, щоб відвезти в Москву. Але країною котилася громадянська війна і виїхати з Одеси було неможливо, тому Віру Холодну тимчасово поховали на Першому Християнському кладовищі, щоб потім, коли з`явиться можливість, відвезти до Москви і там перепоховати.

В 1931 році, коли на місці кладовища створили парк ім. Ілліча, могила Віри Холодної загубилася, як і загубилася могила Льва Пушкіна, брата російського генія Олександра Пушкіна, який був теж похований на цьому кладовищі.

А після смерті актриси скоро стали розповсюджуватися чутки, що її отруїли. Бо дуже вона була на себе не схожа, коли її ховали. Найбільш відомою версією, яка існувала у радянські часи, була та, що Віра Холодна "Отруєна денікінською контррозвідкою за підозрою у зв`язках з більшовиками". Зрозуміло, що ця версія безглузда. Якщо вона когось підозрювала, то просто їхала за адресою, арештовувала та розстрілювала. 

Є також й інші версії гибелі цієї дивовижної жінки, зірки німого кіно.

За матеріалами: http://h.ua/story/364724/

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар