Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 27 червня 2016 р.

Чемпіонат Європи з футболу: як все починалося

І хоч збірна України завершила свій виступ на чемпіонаті континенту, чергове засідання клубу футбольних вболівальників «Віват, футбол!» Євро-2016 в бібліотеці відбулось.

Ми обговорили груповий турнір і вихід команд до 1/8 фіналу. Нагородили книгами тих вболівальників, які вірно визначили результати матчів і вихід до 1/8.

Учасники клубу зробили прогнози на подальші ігри, визначили головного претендента на корону, а ми нагадали учасникам зустрічі, як все почалося у 1954 р.

Вперше ідею проведення турніру для європейських національних збірних висунув бувший генеральний секретар французької футбольної Федерації Анрі Делоне на одному із засідань ФІФА

В Базелі провели першу конференцію (15 червня 1954 р.) під керівництвом Отторіно Барассі – президента італійської Федерації футболу, де було прийнято рішення про створення Європейського союзу футбольних асоціацій (УЄФА). Еббе Шварц голова датського футбольного союзу був обраний першим президентом УЄФА. Віце-президентом був затверджений Йозеф Герьо, а генеральним секретарем – Анрі Делоне.

Кубок Європи названий в честь Анрі Делоне, першого генерального секретаря УЄФА. Його син, П‘єр Делоне був відповідальний за створення трофею. Кубок створив парижський ювелір Мішель Шобійон.

Починаючи з першого турніру чемпіона Європи нагороджували Кубком Анрі Делоне, який він зберігав чотири роки, до наступного чемпіонату. Так продовжувалось до 2008 року, коли переможцю вручили вже новий кубок, виготовлений компанією Asprey Lond. Він майже повна копія оригінального трофею, виготовленого у 1960 році.

Перший удар по м‘ячу в європейській першості в матчі СССР – Венгрія, в присутності 100 тисяч 572 глядачів, зробив в Москві на стадіоні в Лужниках нападаючий збірної СССР Анатолій Ільїн

П‘ять разів доля чемпіонатів Європи вирішувалась в додатковий час (1960, 1968, 1976, 2000). 

Тільки одного разу долю Кубка вирішили пенальті. Це було в 1976 році, коли команда Чехословаччини перемогла команду Західної Германії.

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар