Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середу, 1 березня 2017 р.

Чи допоможе реформа одужати медицині?

Реформа медицини ось-ось стартує. Реформування розпочнеться з рівня "сімейний лікар – пацієнт" і не колись, а з весни 2017 р. Що про неї відомо сьогодні? Ось таку досить актуальну тему обговорювали мешканці мікрорайону "Нивки" під час круглого столу, який відбувся у стінах нашої бібліотеки.

Реформа триматиметься на трьох китах. Перший, найбільш розпіарений. За пацієнтом підуть гроші – 210 грн. Це не медстраховка і не благодійні внески – гроші виділено з держбюджету.

Другий. Сімейний лікар повинен сам знайти собі пацієнтів, підписати з ними договори і домогтися виконання їхніх умов. 

Третій. Відкрити ФОП. Відкрити банківський рахунок, отримати 420 тис. грн і цілий рік за ці гроші надавати медичну допомогу 2 тисячам пацієнтів, які проживають не тільки на його дільниці, а й у будь-якому іншому населеному пункті країни.

Реформа має розпочатися з того, що лікар і пацієнт підпишуть договір. Хто кого вибиратиме? Це право надається не тільки хворим, а й медикам. Поки ми всі шукаємо інформацію про лікарів у найближчих амбулаторіях, ніщо не заважає лікарю обійти кілька багатоповерхівок, щоб сформувати собі дільницю. 

Як гадаєте, з ким сімейний лікар захоче укласти договір на обслуговування за умови, що на кожного пацієнта виділяється аж 210 грн, – з молодою здоровою людиною чи з пенсіонером? Особливо зважаючи на те, що після 60 років кожен має мінімум 4 хронічні захворювання. 

Де гарантія, що інваліди, люди похилого віку, хворі з важкими патологіями не залишаться на нічийній території, не загубляться між дільницями сімейних лікарів?..

Невизначеним залишається питання, в яких випадках лікар приїжджатиме на виклик додому?

Серед проектів документів, які з'явилися останніми днями, є й такі, що визначають коло обов'язків сімейного лікаря. На яку медичну допомогу, обстеження, профілактичні заходи можуть розраховувати пацієнти? Що і як будуть виконувати сімейні лікарі, якщо гроші ходитимуть за пацієнтом?

Все це є на сайті МОЗ. Та жоден з присутніх на зустрічі абсолютно нічого не знає про Медичну реформу 2017.

Ми вважаємо, що даний документ торкається кожного жителя країни, тому необхідне проведення роз'яснювальних заходів для медпрацівників і пацієнтів лише перед тим, як запроваджувати нову модель роботи та фінансування сімейних лікарів.

Адже ми бачимо, що реферування цін, яке планувалось з 1 січня, а було перенесено на 1 квітня, "вимело" з аптек багато необхідних ліків, тому необхідно відповісти на запитання поставленні на заході.

Не надіючись на "сарафанне радіо" до початку підписної компанії з лікарями створити реєстри пацієнтів, лікарів і лікарень, інакше яким чином розраховуватимуться обсяги фінансування первинної медицини?

Що робити, якщо обраний лікар відмовлятися брати пацієнта? Адже не секрет, що лікарі будуть краще краще набирати молодь.

І звідки візмуться гроші, якщо пацієнт вичерпав ліміт які включені до гарантованих протоколом?

Бібліотека зробила підбірку публікацій щодо реформи, показала документи розміщенні на сайті МОЗ, в тому числі і форму протоколу, але це ми зробили для кількох десятків жителів. Вважаємо, що необхідно розгорнути широкомасштабну кампанію з пояснення реформи серед медиків і громадян, поза як, перші бояться, а другі уже ні у що не вірять.

Внаслідок цієї комунікації і громадянин і медик повинен чітко усвідомлювати, які його права і обов’язки у новій системі охорони здоров'я, для чого ці зміни персонально їм, і які дії необхідні для впровадження цих змін.

Гадаємо, що саме успішна комунікація і повинна стати ключем до вдалих реформ.

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар