Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

вівторок, 7 березня 2017 р.

У пащі «Синього кита»

Під час бесіди з учнями 6 класу ЗОШ № 95 ми були приємно здивовані тим, що більшість дітей дещо проінформовані батьками про «групи смерті» в соцмережах які полюють на підлітків, в тому числі українських. Про це сьогодні говорять всі. На жаль, злочинці йдуть далі. На цьому тижні запрошення вступити в таку групу стали приходити вже СМСками.

«Китами» називають себе учасники спільнот у соцмережах (насамперед — у «ВКонтакті»), що проходять квести, кінцева мета яких — суїцид. Відомі назви таких груп — «Синій кит», «Море китів», «Тихий дім».

Днями Департамент кіберполіції Національної поліції України повідомив про виявлення одної такої групи, куди входило 209 користувачів із України. 

Адміністратори таких груп вдаються до різних містифікацій, використовують психоделічні музику та зображення, постять страшні відео й таємничі символи, чим створюють атмосферу загадковості. Закритість спільнот (як повідомляє Департамент кіберполіції, адміністратори груп затверджують кандидатуру особи, проводять з нею щось на кшталт співбесіди у чаті) додатково приваблює підлітків.

Усе це скидається на маніпуляції свідомістю. Наприклад, один із маркерів таких груп — 4.20 (одна з них так і називалась — «Розбуди мене о 4.20»). Нерідко до учасників спільнот ставлять вимогу бути он-лайн у цей час, виконувати певні завдання.
Далі завдання ускладнюються, але завжди пов’язані з ризиком. Наприклад перебігти перед проїжджаючим потягом, вирізати ножем малюнок на тілі і т. д. 

Фінальний наказ – вбити себе. Весь процес, як правило, знімається на відео і продається на тематичних порталах.

Де ж вихід?

Бібліотека підготувала листівки, які передає в школи мікрорайону «Як запобігти суїцидам дітей через групи: поради батькам». Розмістила цю інформацію на своїй інформаційній дошці і готова приймати участь в батьківських зборах шкіл мікрорайону аби вберегти дітей від цього зла.



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

2 коментарі:

  1. Велика подяка бібліотекарям за працю, яка допомагає зберегти життя та здоров'я дітям.

    ВідповістиВидалити