Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 13 серпня 2018 р.

Хто в пустелі живе? Що в пустелі росте?

діти читають статтю про пустелю в садочку
Діти – невтомні дослідники навколишнього світу. Ця здатність у них закладена із самого народження. Пізнавальний процес природи для дітей дуже доступний – треба просто вирушити з ними до лісу, до парку, піднятися на вершину пагорба, щоб побачити хмари, через які яскраво проглядають промінчики сонця. 

Природа має великі пізнавальні можливості: допомагає розширити кругозір дитини, формує вміння порівнювати та бачити унікальний світ, який живе у гармонії з усім живим, робити висновки та берегти все, що оточує в живій природі!

Наша мандрівка сьогодні була незвичайна! Ми вирушили з дітками з дитячого садочку № 465 до таємничої пустелі.

Пустеля на перший погляд – величезний простір, засипаний піском, з пекельною температурою, відсутністю води й ознак життя. Але насправді, пустеля полонить своєю магічною красою, загадками та пригодами.

дитина приміряє одяг арафатку
Перше знайомство з пустелею розпочалось з найголовнішого – це одягу. У пустелі немає нічого, щоб змогло дати тінь. А тому дуже важливо під час відвідування пустелі бути правильно вдягненим. Одяг мати бажано світлого кольору, руки і ноги повністю закрити одягом, а також закрити голову. При недотриманні цих елементарних правил, є ризик отримати сонячний опік або втратити свідомість від спеки. 

Наша малеча з велики інтузіазмом приміряла на себе арафатку (хустку, яка зав’язується спеціальним чином, залишаючи тільки відкритими очі, щоб все лице та голова були закриті від палаючого сонця). 

Після цього ми рушили далі, щоб дізнатися про життя в пустелі. Не секрет, що в пустелі не кожна людина може жити. Це стосується також тварин і рослин. Лише невибагливі та пристосовані до цих умов мешканці можуть жити у таких важких умовах. 

бібліотекар показує дітям павука, що живе в пустеліГоловним символом пустелі є верблюд, його ще називають «кораблем пустелі». Також в пустелі мешкають змії та ящірки, поширені скорпіони, тарантули, жуки, варани, трапляються антилопи. Багато тварин ведуть нічний спосіб життя, а у спекотний час вони сидять у норах, або ховаються у затінку в кущах. 

А щоб дітвора гарно запам’ятала, які тваринки живуть у пустелі, ми з ними провели гру. Кожному були роздані різні пластмасові тваринки: дикі та домашні. Мета полягала в тому, щоб правильно назвати тваринки, які мешкають у пустелі.

А який же рослинний світ пустелі? – це був наступний крок до пізнання пустелі. Пустеля має сухий і спекотний клімат, тому не все може там рости. Дерева і чагарники, які ростуть у пустелі невисокі. Але довге коріння дозволяє черпати воду з підземних джерел. 

Та найвідомішою рослиною пустелі – є кактус. Вони бувають такі різні – колючі та пухнасті, круглі та плоскі, крихітні та величезні! 

діти в дитсадочку грають в гру, присвячену тваринам пустеліЩоб на згадку про пустелю у нас залишився сувенір – ми вирішили власноруч зробити кактуси! Все, що нам знадобилося це: сірникові коробочки, пісок з солоного тіста, картон та клей. Все вийшло оригінально! Ми отримали цілу оранжерею гарних кактусів!

Малеча залишилася задоволеною від подорожі та сувенірів! Пообіцяли, що у недалекому майбутньому обов’язково відвідають загадкову та красиву пустелю.

З гарним настроєм та усмішками діти продовжили свою прогулянку у садочку!



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар