Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 24 серпня 2018 р.

Краса і традиції сплелись воєдино

«Людині для життя потрібні: сонце, воля і маленька квіточка» - сказав колись видатний казкар Ганс Крістіан Андерсен

Наші предки обожнювали кожне стебельце, кожну квіточку. За віруванням, брядові традиції, пов’язані з рослинним світом, мали забезпечити здоров’я, добробут сім’ї, плодючість землі та щастя.

Вагомими символами українського народу стали: калина, барвінок, волошки, вишня, мак, мальва та інші рослини. Але сучасне життя наповнене бурхливим розвитком сучасних технологій, швидким темпом життя, а це значно впливає на наш побут та спосіб мислення. І тому інтерес до національного коріння, до витоків традицій є дуже актуальним.

Метою нашої зустрічі з дітками з садочка № 388 стало ознайомлення з легендами про квіти нашої країни, розширення знань про їхню красу та чарівність. Наша барвиста подорож розпочалась, звісно, зі знайомства з квітами: які квіти ростуть у нашій місцевості? Які з них мають цілющі властивості? Навіщо нам взагалі потрібні квіти? 

Діти пригадали в яких казках, мультфільмах згадуються квіти, познайомились з віршами українських поетів про квіти. І звичайно, відгадували загадки про квіти. 

А яка ж дівчинка не мріє бути красивою? Образ української дівчинки неможливий без гарно увінчаної квітами голови. У вінку мало бути до 12 різних квіток, кожна з яких мала своє значення. Наприклад: мальва – символ віри, надії, любові; м’ята – оберег дитини та здоров’я; калина – символ краси та дівочої вроди. 

Мистецтво плести вінок – ціла наука, яку сьогодні майже забули. А раніше вона передавалася з покоління в покоління. Важливо було знати, як і коли збирати квіти, як вплітати, як зберігати, щоб вони довше були свіжими, оскільки свіжий вінок – на добро.

Ми теж вирішили створити свою «не в’янучу» красу. Для цього нам знадобилися: кольоровий папір, проволока та тичинки з чорних ниточок. Наші народні умільці зробили найкращі квіти: червоний мак, волошки, троянди та лілеї. 

Кожна дитинка вклала всю любов та доброту у свої квіточки. Діти пообіцяли, що прийшовши додому, подарують свої чарівні витвори рідненьким матусям, бабусям та сестричкам! 


Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар