Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 15 березня 2019 р.

Живе лиш той, хто не живе для себе, хто для всіх виборює життя

Олександра Коваль 
(Леся Литвинова)
З нагоди Дня українського добровольця, який відзначається 14 березня, наша бібліотека організувала зустріч студентів Центру професійної освіти інформаційних технологій, поліграфії та дизайну м. Києва з громадською діячкою, журналістом – Олександрою Коваль (Леся Литвинова).

День українського добровольця встановлено рішенням Верховної Ради від 17 січня 2017 року з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

Ця дата вибрана не випадково: саме 14 березня 2014 року прямо з Майдану перші добровольці вирушили на тренувальну базу у Нових Петрівцях, що під Києвом. Внесок першої хвилі добровольців важко переоцінити – саме добровольчі батальйони дали змогу провести мобілізацію і підготувати їм професійну заміну.

Одним з перших прикладів добровольців можна вважати Запорозьку Січ – воєнізовану структуру з добровольчих батальйонів, які століттями боронили Україну. Інший яскравий приклад – легіон Українських Січових Стрільців, що теж формувався виключно на добровольчих засадах. Події Першої світової війни, протистояння Австро-Угорщини Росії українці вирішили використати задля втілення заповітної мрії про незалежність України.

Та найновіший приклад – це Революція гідності та початок воєнних дій на сході України. В ті дні тисячі звичайних українських громадян, кинувши власні справи – навчання, роботу, бізнес, родини – спочатку пішли на майдани, висловлюючи протест проти антидержавної політики тодішнього вищого керівництва країни, а потім зі зброєю в руках першими протистояли озброєній російській армії. Навесні 2014 року була зафіксована рекордна явка у військкомати країни. Люди приходили самі, не чекаючи повістки. Інші – чоловіки й жінки, самоорганізувалися в батальйони й вирушили на Схід.

Саме завдяки добровольцям – їхній мужності, відданості національним інтересам і щирому патріотизму, вдалося зупинити російського агресора, дати змогу мобілізувати сили в тилу й озброїти армію. Загалом у конфлікті на сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Переважна більшість із них згодом перетворилася на військові частини силових структур.

В цей день зі студентами зустрілася громадський діяч та журналіст – Олександра Коваль (Леся Литвинова). Ім’я Лесі Литвинової знають усі, хто так чи інакше допомагає переселенцям зі сходу України. В минулому режисер на телебаченні, вона у найкоротший термін створила Волонтерський центр Фролівська 9/11, який працює ефективніше, ніж профільні структури та повністю присвятила себе цій справі. Найменша, четверта дитина Лесі народилася 9 травня 2014 року. На запитання журналістів: «То ви у відпустці по догляду за дитиною?», з посмішкою відповіла: «Скоріш у відпустці по догляду за Країною».

«День українського добровольця – це і нагадування всім нам, що одного разу, ставши на захист Батьківщини, ми до кінця нашого життя залишаємось її добровольцями. Вояками доброї волі. І нашим святим обов’язком залишається боротьба за справжню Державу без псевдо еліт, корупції та політичного лихварства. Ставши на захист України, ми вже не маємо права відступати» – так закінчила свій виступ Леся Литвинова.




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар