Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

вівторок, 19 березня 2019 р.

Від кроманьйонців до скіфів

В рамках проекту «Краєзнавчий круїз по вивченню рідного міста», наша бібліотека провела в ліцеї-інтернаті «Кадетський корпус №23» інтегроване заняття «Від кроманьйонців до скіфів».

Люди споконвіку цікавилися минулим. Бо сучасне виростає з минулого так само, як і ми продовжимо своє життя у наступних поколіннях. Знання про те, як і навіщо жили наші предки, за що боролися, про що мріяли дарує нам історія, яка спирається в першу чергу на знахідки та висновки іншої історичної науки – археології.

Київ та його околиці, Київська область – нескінчене поле діяльності для допитливих шукачів матеріальних згадок нашого минулого. Адже на цих теренах колись розмальовували сакральними символами свою кераміку трипільці, що розвинули свою цивілізацію; кіммерійці започаткували на Україні добу заліза; виготовляли надзвичайні ювелірні вироби та прикраси кочівники-скіфи, які залишили по собі величезну кількість курганів-пам’ятників. 

Розповідь про всі ті народи склала основу нашого завдання: розказати ліцеїстам де на території нашої Батьківщини проводилися пошуки та розкопки зниклих цивілізацій. Та щоб інформація краще запам’яталася водночас помічали їх на мапі яскравими позначками: 
  • Кирилівська стоянка старо-кам'яної культури з рештками 67 мамонтів (віком приблизно 20 000 рр.) на Подолі у Києві;
  • поселення у с. Трипілля з гончарними печами та великою кількістю керамічних посудин та статуеток;
  • скіфське городище у с. Ходосівка, Глевахський і Бориспольський кургани, знаменитий курган Переп’ятиха, що нині є найдавнішим курганом скіфського часу в межах Північного Причорномор’я.

Цікаві факти про найвизначнішу знайдену скіфську пам’ятку – золоту пектораль, викликали новий сплеск зацікавленості у ліцеїстів. І як кульмінація нашої зустрічі – лабіринт-філворд за розкритою темою, у розгадуванні якого взяли участь всі учасники заняття.

Ми з нетерпінням чекаємо нової зустрічі та нових спільних наукових «пошуків».







Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар