Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

неділю, 3 березня 2019 р.

Розвиток соціальних навичок – запорука щасливого майбутнього дитини

Ми продовжуємо співпрацювати з Київським міським центром реабілітації дітей з інвалідністю. І це приносить дуже гарні плоди. Бо з кожним заходом приходять постійно нові батьки, які мають бажання отримувати кваліфіковану допомогу спеціаліста-психолога Олени Черниш. І сьогоднішня тема дуже актуальна, тому що від щасливої родини залежить емоційний та фізичний стан їхніх дітей.

Кожна доросла людина володіє життєвими ресурсами, які може використовувати у своєму житті, забезпечуючи певні процеси. Завдяки внутрішнім ресурсам забезпечуються потреби у комфорті, безпеці, самореалізації.

Психолог підготувала ряд цікавих вправ з підручних засобів, які допоможуть розкрити та реалізувати свої приховані можливості.

Перший тренінг – «Колесо життя». Він дає змогу проаналізувати свої потреби: чи задоволені ми в житті; скільки сил витрачаємо на сімейні обов’язки та на свій відпочинок? Бо, якщо ми будемо байдужі до самих себе – довго чекати не треба буде, як наступить вигорання наших фізичних та емоційних сил. І що побачить наша сім’я? Що буде спостерігати та віддзеркалювати дитина, дивлячись на таку маму? Проблемну чи щасливу маму? Відповісти ми зможемо тільки самі.

Наступний тренінг «В гармонії з оточуючими» спрямований на дослідження стосунків з людьми, які поруч з нами. Врівноважений внутрішній стан душі людини задає ритму в нашому житті. Психологічно врівноважені люди більше насолоджуються життям і легше долають виклики та проблеми. 

Один вчений зауважив, що емоційно здорова людина у проблемах бачить можливість для дій, а хвора людина – у можливостях проблеми». Вправа зі звичайною хустинкою допомагає вийти із зони комфорту, бути готовим до того, що обставини, іноді, заважають реалізувати наші плани, а також вчитися бути в гармонії не тільки з собою, але й з людьми.


Та наостанок ще один тренінг «Я та мій талан». На перший погляд нічого особливого – з двох аркушів фольги зробити будь-який виріб. Присутні виконали завдання, та при обговоренні виявилось, що багато хто з присутніх вважає, що нічого не вміє робити руками. 

І тому батьки отримали «домашнє завдання»: «написати 100 речей, які я вмію робити. Потім з цих 100-та вибрати 20, які можуть принести практичну користь. Та з 20-ти вибрати 5-ть речей, за допомогою яких, я вже маю можливість реалізувати свої плани.»

Всі всі учасники «Школи батьківства» залишилися задоволеними від сьогоднішнього спілкування. Та найголовніший висновок та мотив для подальших дій: «Дитині потрібно бачити модель щасливої родини, щоб стати щасливою у своєму житті!».






Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар