Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

вівторок, 18 червня 2019 р.

Світ науки та експериментів

Ключем для будь якої науки є знак питання.
Оноре де Бальзак
Літні канікули в розпалі! Школярики з насолодою відпочивають на свіжому повітрі, знайомляться з новими друзями та безумовно, пізнають світ у всіх його барвах. Бо дитяча жага до експериментів просто безмежна! Їм усе треба спробувати, розібрати, змішати, кинути! І тому, щоб спрямувати їхній палкий інтерес до дослідів у мирне русло, працівники нашої бібліотеки завітали з дослідами та експериментами до пришкільного літнього табору СШ №73.

Хто сказав, що наука належить тільки дорослим? Та, щоб спростувати це ствердження, наші юні дослідники взялися до справи. Бо, наука для дітей через експерименти – гарна можливість розкрити у собі бажання зрозуміти явища природи під час їх взаємодії один з одним! 

Перший дослід продемонстрував наявність повітря навколо нас та у воді. Для цього ми взяли звичайний пакет, надули його, впустивши в нього повітря. Для наступного досліду знадобились такі матеріали: дві кульки, два камінці та ємність з водою. В обидві кульки поклали камінці, надули тільки одну кульку, та обидві зав’язали. Поклали їх у воду. Надута кулька плавала на поверхні, а та що не була надута – потонула. Діти були здивовані, що куля плавала на поверхні. Але швидко зорієнтувалися і зробили висновок, що повітря, яке наповнило кульку, тримає його на поверхні. А як побачити повітря у воді? Дуже просто! Хлопцям дали по склянці з водою і коктейльні трубочки. Опустивши трубочку у склянку та випустивши повітря через неї, юні дослідники побачили бульбашки. Це і є повітря, якого ми не бачимо.

Далі був дослід з молоком та барвниками, який допомагає зрозуміти поверхневий натяг води. А для наступного досліду ми змішали барвники з водою, опустили туди паперові рушники і вже скоро побачили, як рушники забарвлюються в колір барвників через капілярний ефект. Висновок: завдяки цьому процесу можлива життєдіяльність рослин.

Магнетизм, здавалося б, дуже серйозна тема, але не для наших маленьких «професорів». Чарівна сила магніту цікавить людей вже на протязі багатьох віків. «Що притягує магніт?» – проведення цього досліду потребує предметів, які нас оточують: паперова серветка, олівець, гайка, копійка, пінопласт. Діти по черзі підносили магніт до кожного експонату та спостерігали особливості цих матеріалів. Потім зробили висновок, що магніт притягує тільки залізні речі.

Наступне спостереження «Сила магніту» виявило, що сильніший той магніт, який притягує до себе більше сталевих предметів. Слідуюче спостереження допомогло визначити, як діє магніт через перешкоди. 

Та кульмінацією нашого усього дійства було «кипляче» жерло вулкану та наочна демонстрація деяких фізичних властивостей речовин. Коли молекула оцту зустрічається з молекулою соди та рідкого мила, то вони вступають в реакцію і утворюють нові речовини: воду, сіль та вуглекислий газ, бульбашки якого й проявляються у вигляді лави.

Наукова лабораторія провела всі заплановані досліди. Нам дуже сподобалося, що під час експериментів діти робили висновки самостійно. Так вони матимуть змогу розкрити свій дослідницький потенціал повною мірою.

Тож до наступної зустрічі у пізнанні світу! Наука – це весело!




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).


Немає коментарів:

Дописати коментар