Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 24 червня 2019 р.

Улюблені Нивки очима дітей

«Мої улюблені Нивки – це радість для душі, де зацвітають різні квіти, тут вся моя родина, моя маленька Батьківщина» – такими словами розпочалось знайомство наших друзів з пришкільного табору СШ№73 з мікрорайоном Нивки, яке підготували наші бібліотекарі.

Київ – центр нашої країни, який налічує понад 1500 років з часу заснування. Та, здавалося б, сучасні Нивки, яким майже 200 років, не мають нічого спільного з древнім Києвом. Але, це не так. Завдяки археологічним знахідкам, на території сучасних Нивок, відомо про існування давньоруського поселення Х-ХІІ століття. На території парку Нивки біля станції метро «Берестейська», було укріплене поселення, задачею якого було охорона західної околиці міста, а також виконання функції своєрідної митниці на західному київському шляху.

Йшли віки, наша столиця зазнавала змін: політичних, економічних та культурних, але ніколи не здавалася перед труднощами. Та ось, в ХІХ столітті Нивки зажили новим життям. З’являються хутори, воєнні табори та стрільбища. Своїм походженням назва «Нивки», завдячує двом заможним селянам із села Біличі – братам Семену та Віктору Фузикам. Завдяки їх зусиллям, почалася забудова Нивок. Вже з 1870-х років у документах згадуються, що на цьому місці були млини на греблі річки Нивка, ферма «Нивка» й однойменна дача.

З часом район розвивається: з’явилося трамвайне депо, електропідстанція, розсадник садівництва синів Вільгельма Крістера. Назва «Нивки» розповсюдилася на найближчу територію, де на той час були ще кілька хуторів – Васильчики, Волейків, Дегтярі.

Більше фото на сторінці в Instagram
Розвиток «Нивок» у ХХ століття набирає ще більших обертів. Проводиться забудова кварталів, крім трамвая з’являються інші види транспорту: тролейбуси та метро. До речі, між станціями метро «Берестейська» та «Нивки» пролягає єдиний у київському метрополітені гаванський шляхопровід, тобто, комбінований, лінія якого складалась з критого метромосту, а також пішохідної ділянки на його даху. На повну потужність працює завод ім. Антонова, який на ХХVІ Міжнародному салоні аеронавтики і космосу в Парижі, презентував найбільший у світі літак «АН-22», що стало сенсацією на виставці. 

Ще багато досягнень мають наші улюблені «Нивки», та щоб краще запам’ятати цей історичний калейдоскоп подій, наші учасники на деякий час перетворилися на аніматорів, які оживили розповідь бібліотекарів власними малюнками. Працюючи з фарбами, історичні постаті стали для них реальними, яких вони, ми сподіваємось, запам’ятають на все життя. Кросворд, у якому поетапно повторили всі віхи розбудови і розвитку Нивок, був з легкістю розгаданий. 

Але, складання об’ємних пазлів з київської тематики викликало деякі труднощі. Та це не засмутило наших дослідників, бо труднощі, навпаки, допомагають викарбовувати якості, які допоможуть у подальшому житті. 



Тож, не зупиняймося на досягнутому, вірмо в позитивні зміни нашого району, міста та держави!




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).


Немає коментарів:

Дописати коментар