Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 18 липня 2019 р.

Державну мову знай!

Наша бібліотека провела для бібліотекарів Шевченківського району освітній захід, присвячений нормам та правилам нової редакції «Українського правопису».

Нову редакцію Українського правопису Кабінет Міністрів схвалив 22 травня 2019 року (постанова №437). Документ підготувала спеціально створена Українська національна комісія з питань правопису, до якої увійшли вчені-мовознавці Національної Академії наук та національних університетів з різних регіонів України. А 3 червня 2019 року фінальний текст нової редакції Українського правопису опубліковано на офіційних сайтах Міністерства освіти і науки та Національної академії наук. 

Відтепер рекомендовано застосовувати норми та правила нової редакції правопису в усіх сферах суспільного життя, зокрема в офіційно-діловому стилі мовлення. Нині розробляють план імплементації нової редакції Українського правопису. Цим документом буде передбачено терміни та етапи впровадження змін в освітній процес.

Ведуча – завідувачка бібліотеки Ліна Пескіна, насамперед зауважила, що вона більше не бібліотекар, а бібліотекарка, а потім пояснила, з чим пов’язані такі зміни, детально зупинившись на основних змінах в українському правописі, нову редакцію якого було ухвалено 22 травня 2019  року.  Жодних «индиків», але є «проєкт» та варіанти написання «лауреат» і «лавреат», «аудиторія» і «авдиторія», «любові» і «любови» і т.д.

Учасники заходу отримали пам’ятку з основними змінами до правопису та провели мінідиктант, щоб закріпити на практиці нові норми та правила:

«В фоє висить проєкт, підписаний віцепрем’єром пів години тому, щодо топменеджерів фірми Дікенс».

Читати пам'ятку ТУТ

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар