Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

понеділок, 8 червня 2020 р.

Аквапогруження: про що шепоче океан

Напередодні Всесвітнього дня океанів, яке відзначається 8 червня, наша бібліотека підготувала для всіх любителів морських глибин подорож до океану.

Мета Всесвітнього дня океанів – бути хоч якось задіяним у збереженні найважливіших водних ресурсів та їх мешканців. Пірнувши з головою у водний світ, треба пам’ятати: ми тут гості, а у гостях людина поводить себе виховано. Бо, гарна мушля може бути чиєюсь домівкою, а тендітна медуза може стати найотрутнішою в світі, якщо бути необережним. Тому, будьмо чемними! 

Є дуже цікава інформація: всім відомий факт, що більше 70 % поверхні Землі покрито Світовим океаном, це майже 2/3 площі її поверхні. Але, вченим більше відомо про поверхню Місяця, який знаходиться від Землі на відстані 384 000 км, ніж досліджено глибини океану. На Землі чотири океани: Північно-Льодовитий, Атлантичний, Індійський та Тихий. 

книги про океан
Світовий океан має великий вплив на клімат Землі та живу природу. Водорості та інші рослини океану виділяють у повітря половину кисню, що надходить у атмосферу нашої планети. А вище згадані медузи – є одними з дуже не багатьох істот, які можуть пристосовуватися до океанських мертвих зон, де мало кисню і багато забруднення. Також, океан зберігає тепло планети і впливає на температуру моря і суші. 

Хоча океани досліджені мало, все ж таки існують цікаві факти. Так, на дні океанів є справжні річки, тобто, випадки так званого «холодного просочування». Метан, сірководень та інші вуглеводні просочуються через тріщини на дні, змішуються з морською водою, а потім, подібно до річок, неспішно рухаються. Таке унікальне явище зафіксоване в Японському жолобі, де океанічна земна кора занурюється під материкову. 

книги про океан
Окрім підводних річок, в океані існують підводні водоспади. Але, безумовно, вони не такі, як гірські. Ефект водоспаду в океанських глибинах створюється за рахунок багатьох чинників: сильних підводних течій, різниці в температурі й солоності різних ділянок океану, складного рельєфу дна, утвореного кораловими рифами, намивом піску та відкладенням мулу. Все це утворює вигляд спадаючих бурхливих потоків води. 

Найбільшою рибою Світового океану є китова акула. На глибині понад 1000 метрів від поверхні океану, куди не проникає світло і де мало їжі, мешкають химерні риби, які мають не дуже привабливий, а більш страхітливий вигляд. Плавають вони повільно, за здобиччю не женуться, щоб зберегти енергію, а просто чекають чи заманюють її за допомогою спеціальної «вудки». 

рибка своїми руками у бібліотеці ім. М. Костомарова

Щоб проводити дослідницькі роботи, була побудована субмарина, дослідницька лабораторія «Мир» для наукових пошуків у різних районах Світового океану. Вона занурювалася на глибину 6 км і завдяки відеозаписам, зробленим із цього човна, створено багато фільмів про життя під водою. 

восьминіг своїми руками у бібліотеці ім. М. Костомарова

Восьминіг та рибка власноруч

Тому, маючи знання про океанські глибини та глибоководний апарат, «вирушаємо» на пошуки гігантського кальмара або химерної рибки. Для виготовлення кальмара або восьминога, нам знадобиться: картонне горнятко для чаю, кольоровий папір, декоративні оченята, кульки та клей. Також, можна зробити це створіння з різнокольорового солоного тіста. 

Для рибок: CD-диск, папір, клей. Різноманітність живої природи надихає нас на фантазію, тому наші творіння мають всі шанси бути неповторними! 

книжкова виставка до Всесвітнього дня океанів
У глибинах Світового океану таїться надзвичайний та загадковий світ, практично невідомий людям – унікальні рослини, морські тварини. Та, на жаль, з кожним днем не встигаючи дослідити океани, зникають види риб. Тому, мета суспільства, мінімізувати і ліквідувати закислення океанів, бо океани поглинають вуглецеві викиди в результаті спалювання вугілля, нафти та газу. Вчені стверджують, що останні дослідження є попередженням того, що людство ризикує зіткнутися з потенційним «екологічним колапсом», пов’язаним з океанами. 

Тож, будемо свідомими і бережемо природне надбання для нас самих і майбутніх поколінь!



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар