Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

четвер, 25 червня 2020 р.

Дриблінг, фінт, офсайд

Футбол – всім відомий вид спорту, але ставлення до нього різне: хтось вважає, що це трата часу, а для когось – це покликання, сенс життя, досягнення. 

Чому футбол сьогоднішня наша тема? Бо для батьків дуже важливо, щоб їхні діти росли міцними та здоровими, всебічно розвиненими. І якраз спорт є однією зі складових для гармонійного розвитку дитини. Адже спорт – рух, а футбол є одним з найбільш рухливих видів спорту. І тому, Організація Об’єднаних Націй заснувала свято для залучення молоді до спорту. 

Тож, 19 червня відзначається Всесвітній день дитячого футболу на підставі угоди між Дитячим фондом ООН/ UNIC-EF / і ФІФА, підписані у 2001 році в рамках міжнародного руху «Голосуйте за дітей».

Як давно люди грають у футбол? Колективна гра в м’яч вже існувала декілька тисячоліть до нашої ери в Китаї та Японії. Ігри, схожі на футбол, були відомі також у Греції, Римській імперії, Франції. Сучасний футбол виник близько 1840 року в Англії. Учні декількох англійських приватних шкіл вигадали ігри, що були схожі на сучасний футбол. 1863 року була заснована футбольна ліга та перша футбольна асоціація у світі, з’явилися правила гри. 


Через деякий час футбол завітав до України. У 1890-у році почали грати у Львові, в 1893-у в Ужгороді, в 1901-у на Буковині. У сучасній столиці України, Києві, футбол з’явився в 1900-му році. Ініціаторами перших футбольних клубів у багатьох містах України були переважно студенти вищих шкіл, молодь. 

Наш мікрорайон Нивки безпосередньо пов’язаний з дитячим футболом. Справа в тому, що дитячо-юнацька спортивна школа була організована в перші повоєнні роки при команді майстрів «Динамо» Київ. Спочатку це були групи підготовки. Тренерами працювали Фоміних Микола Федорович і Мельниченко Микола Павлович. 

З 1957 року об’єднали в ДЮСШ при команді майстрів «Динамо» Київ. У 1974 році школа була переведена в ранг СДЮШОР (спеціалізована дитячо-юнацька школа олімпійського резерву). З 2003 року перейменована в Дитячо-юнацьку футбольну школу «Динамо» Київ ім. В. Лобановського. 


Під керівництвом досвідчених тренерів у дитячій спортивній школі на Нивках отримали футбольну освіту цілі покоління прославленого клубу. Міцно і на десятиліття закріпили у вітчизняному футболі «епоху київського Динамо»: Володимир Мунтян, Олег Блохін, Олексій Михайличенко. А коли український футбол розпочав нову історію, естафету підхопили Олександр Шовковський, Сергій Федоров, Андрій Шевченко. 

Всесвітньо прославлені футболісти, такі як: Хосеп Гвардіола, Ліонель Мессі, Кріштіану Роналду стали такими не по щасливій випадковості. Це результат тривалої, завзятої праці. Тому, якщо хлопчикам подобається ганяти м’яч, з великим захопленням спостерігають за футбольними матчами по телевізору, батькам не потрібно хвилюватися – дитина зробила свій вибір. 

Дорослим необхідно лише проявити турботу та підтримку. Бо, процес виховання юного футболіста і тренування поєднує в собі характеристики технічного спортсмена, завзятість у досягненні мети і силу волі, розвиває відповідальність за прийняте рішення, швидкість реакції, спритність. 


А для тих, хто любить цю захопливу гру, вболіває за свої улюблені команди і гравців, але через брак часу чи можливостей не може сам зіграти на полі, ми пропонуємо дещо інше. Існує весела настільна гра для підлітків – настільний футбол. Та можна своїми руками зробити невелике футбольне поле для молодших братів і сестер, ще й залучити їх на допомогу. 

Використайте будь-яку кришку від коробки цукерок, чохол від CD-диску чи старої відеокасети. Зеленою та білою фарбами розмалюйте поле, з сірникових коробок та довільної сітки зробіть ворота і все скріпіть за допомогою двостороннього скотча. (У нашому ролику можете побачити порядок дій). Поле готове. Тепер беремо маленький м’яч і коктейльні трубочки – і вперед, матч починається! 

Тож, бажаємо юним футболістам, тренерам, батькам невтомної та наполегливої праці, терпіння, здоров’я та великих перемог!





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар