Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

середу, 10 червня 2020 р.

Подорож у часі: історія морозива

історія морозива
Прилетит вдруг волшебник 
В голубом вертолете 
И бесплатно покажет кино. 
С днем рожденья поздравит 
И, наверно, оставит 
Мне в подарок пятьсот "эскимо". 

А. Тимофєєвський 


«Охолоджене щастя», «зимова казка», «молочна радість», «крижана пристрасть»,«снігове молоко» і навіть «прохолодний антидепресант» - це морозиво! 

10 червня у всьому світі відзначається Всесвітній день морозива. 234 роки тому, 10 червня 1786 року, в США почалися перші масові продажі морозива, в честь цієї дати і засноване свято одного з найулюбленіших ласощів. 

Історія морозива почалася на кілька століть раніше. Цю дату приурочили до дня перших масових продажів морозива в США, хоча в кулінарії воно з'явилося набагато століть раніше. 


🍦Морозиво в Китаї



Ще в 3000 році до нашої ери в багатьох будинках Китаю подавалися до столу десерти з суміші льоду або снігу і шматочків лимонів, апельсинів і зерен гранатів. Китайський імператор Тангу навіть придумав власний рецепт виготовлення суміші з молока і льоду. Способи зберігання та рецепти цих ласощів трималися в суворій таємниці і були, нарешті, розсекречені в канонічному збірнику давніх пісень «Ши-кінг» в 11 столітті до нашої ери. 


🍦Морозиво у Греції та Римі



У Стародавніх Греції та Римі теж їли морозиво. Ще одним найдавнішим джерелом, що описує приготування замороженого фруктового соку, були листи царя Ізраїлю Соломона. При дворі імператора Нерона гірський лід змішували з фруктами. Сніг доставляли з альпійських льодовиків, а для тривалого зберігання снігу будували крижані льохи. 

Спосіб приготування десерту практично нічим не відрізнявся від того, який застосовували китайці. Морозиво тут робили, змішуючи сніг та молоко або фруктовий сік. А римський рецепт передбачав ще також додавання меду.

Античний лікар Гіппократ рекомендував морозиво для зміцнення здоров'я. У своїй книзі «Про кулінарне мистецтво» давньоримський кулінар Марк Габій Апіцій поділився рецептами приготування прохолодних напоїв і дав опис найдавнішого морозива. 

Із занепадом Римської імперії про морозиво надовго забули. Хоча в країнах Сходу лід та сніг і далі використовували для приготування заморожених десертів.


🍦Морозиво у Європі




До Європи рецепт морозива привіз з Китаю відомий мандрівник Марко Поло. Можливо, вперше блюдо було описано в дорожніх журналах Марко Поло на початку 14 століття, в знаменитій «Книзі чудес світу» («Книзі про різноманітність світу»). Марко Поло поділився рецептом з італійськими кулінарами. Вони готували крижаний десерт-щербет так: молоко заморожували, дрібно стругали й змішували з фруктами, ягодами, родзинками і т.д. Виробництво морозива було оточене таємницею. 


Французьке 🍦морозиво



У Франції - законодавцеві мод і кулінарії - рецепти з'явилися тільки в XVI столітті. Виходячи заміж в 1553 році за французького короля, Катерина Медичі (відома за романом «Королева Марго» Олександра Дюма-батька) взяла з собою кулінара, який приготував для святкового бенкету в честь одруження, яке вразило всіх, «італійський смаколик» -льодяні кульки з малиною, апельсинами і лимонами. 

Коли Катерина Медічі виходила заміж за герцога Орлеанського, італійські кухарі зробили 34 види цієї страви (причому дуже схожої на сучасне морозиво) і протягом 34 днів церемонії одруження до весільного столу подавали по одному виду. Катерина Медічі на урочистих обідах пригощала гостей морозивом і щербетом, куди за її власним рецептом додавався охолодженим мандариновий і апельсиновий сік. 

У 1625 році онука Катерини Медичі Генрієтта-Марія вийшла заміж за короля Англії Карла I. Разом із французькою принцесою до Англії приїхав її особистий кухар Жерар Тіссайн, який володів багатьма секретами приготування морозива. Примітно, що Тіссайн наважився поділитися своїми «секретами» лише тільки після страти Карла I в 1649 році. Проданий французьким кулінаром рецепт шоколадного морозива називався «Крижана неаполітанка». Цей кулінарний шедевр був справжньою гордістю Тіссайн, він же в 1649 р створив рецепт замороженого ванільного крему з молоком і вершками, який назвали «неаполітанським морозивом». 

У знайомому нам вигляді морозиво з'явилося в XVIII столітті. Багато нових сортів цього десерту винайшли у Франції. Якось на одному з банкетів королеви Анни Австрійської в честь її сина Людовика XIV кожному запрошеному було подано страусине яйце в золоченому келиху, яке на ділі виявилося чудовим на смак морозивом. Французи винайшли пломбір (в місті Плобьер-ле-Бем), а при Наполеоні III в Парижі вперше з'являється морозиво в стаканчиках і пломбір. 


Італійське 🍦морозиво



В Італії придумали асорті з морозива та фруктове морозиво: флорентійський кухар Джакомо Джільері подарував рідному місту рецепт найніжнішого різнобарвного шербету (sorbetto) - злегка замороженого фруктового соку з добавками. В Австрії кондитери придумали шоколадне морозиво, рецепт якого потрапив до віденських кулінарних книг. 


🍦Морозиво в Америці



В Америку рецепти приготування морозива привезли англійські переселенці в XVIII в. Президент США Джордж Вашингтон особисто виготовляв на своєму ранчо фруктове морозиво. У 1919 році американець Християн Нельсон розробив рецепти і технологію виробництва морозива, глазурованого шоколадом - «пиріжок ескімоса» («ескімо-пай»), або просто «ескімо». Американці придумали і апарат для приготування вафельних стаканчиків. 


Як 🍦морозиво робили в Україні



З давніх часів морозиво відоме в Україні. Дрібно наструганное заморожене молоко подавали в Київській Русі. На Масляну змішували сир зі сметаною, родзинками і цукром, ліпили і заморожували. Так і виходило домашнє морозиво. Прохолодні напої і морозиво були широко представлені в меню при дворах Петра III і Катерини II. Під час урочистих прийомів гостей пригощали морозивом з шоколадом, горіхами, лікером. 


Промислове виробництво 🍦морозива



У 1845 р купець Іван Ізлер отримав патент за № 307 на «Машину для приготування морозива». Промислове виробництво морозива було налагоджено в 30 рр. ХХ століття, після поїздки делегації з наркомом продовольства Анастасом Мікояном. У 1936 році Мікоян вперше відправився в Сполучені Штати. Радянській делегації належало за кілька тижнів познайомитися з американською організацією харчування, відвідати найрізноманітніші підприємства, закупити зразки машин і верстатів. Фахівці відвідали заводи з виробництва м'ясних напівфабрикатів, майонезу, сухого молока і привезли з США ідею не тільки котлет, майонезу і томатного соку, але і всіма улюблених ласощів. «Для багатьох СРСР - це морозиво. Яким сиропом поливали і який сорт морозива - забувалося через п'ять хвилин, а через тридцять років згадується чітко. Єдиний продукт, який не був дефіцитом (в крайньому разі, в містах) і який не поступався зарубіжному. Можливо, тому, що на морозиво звернув особливу увагу Анастас Мікоян, Сталін навіть докоряв його, що для нього виготовлення хорошого морозива важливіше комунізму» - писав Олександр Уланов. 

Зараз налічується понад 850 видів морозива. Також на його основі виготовляють різні напої. Морозиво дуже корисно. Воно містить повноцінні молочні білки, пов'язані з фосфором і кальцієм, а також вітаміни А, В, С, Е. Морозиво корисно для хворих, які перенесли важкі операції, зокрема в порожнині живота, коли не можна вживати тверду їжу, при виразковій хворобі з кровотечами, туберкульозі, виснаженні, недокрів'ї. Вчені вважають, що морозиво чудово знімає стрес. 


Р. S. Чи замислювалися ви коли-небудь, що по вподобаннях сорту морозива можна визначити деякі особливості вашого характеру? 

Доктор Алан Хірш, засновник дослідницького фонду Smell & Taste Treatment, запропонував пов'язати риси характеру з вибором улюбленого виду морозива. 

Згадайте, яке морозиво ви любите найбільше, а потім перевірте, чи ці риси характеру вам властиві: 

🍦 Шоколадне: люблять привертати до себе увагу, веселі, чарівні, кокетливі, довірливі. 

🍦 Ванільне: імпульсивні, легко піддаються навіюванню, ідеалісти по натурі. 

🍦 Полуничне: терплячі, терпимі, сором'язливі, занурені в себе. 

🍦 М'ятно-шоколадне: люблять сперечатися, ощадливі та обачливі. 

🍦Миндально-шоколадне: чарівні, хороші слухачі. 

🍦 Шоколадне з печивом: амбітні, люблять змагатися, мрійливі. 

🍦Миндально-карамелеве: ніжні, уникають загальної уваги, ті що підтримують. 

🍦Кавове: чесні, сумлінні, схильні до педантизму. 

🍦З шоколадною крихтою: щедрі, надійні, підприємливі. 



А яке 🍨морозиво полюбляєте ви?


На завершення нашої подорожі у часі, пропонуємо кілька художніх творів зі «смаком морозива»  (тисніть на посилання).




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар