Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 26 березня 2021 р.

Поради психолога бібліотеки | Спілкування з нуля для дітей і дорослих, або Як стати приємним співрозмовником

Психолог нашої бібліотеки у новій статті розповідає про те, як налагодити відкриті соціальні контакти та бути приємним співрозмовником.

Сьогодення диктує нам нові соціальні норми. Чи помічали Ви, що діти, особливо підлітки, все менше виходять з дому, щоб провести час з друзями? А ми – дорослі – все більше часу проводимо зі своїми ґаджетами?

Такі реалії вже мають свої наслідки. Нам потрібно активувати комунікативні здібності і прагнути до соціальних контактів.

Якщо Ви помітили, що Вам складно почати бесіду з незнайомцем або людиною, з якою Ви довго не бачилися, прочитайте статтю і передайте інформацію своїм дітям.

Нам не обов’язково вести «світські» бесіди, виявляти блискучий інтелект, щоб зацікавити співрозмовника. Так звані «розмови ні про що» мають досить вагомі переваги:

📌 ми пробуємо «на смак» один одного під час вільного спілкування, намагаючись отримати задоволення не від передачі інформації, а від близькості собі подібного;

📌 під час легкої невимушеної бесіди ми пізнаємо один одного, шукаємо точки перетину інтересів, обмінюємося позитивними емоціями;

📌 вільна бесіда об’єднує людей, які ще вчора, можливо, не підозрювали про існування один одного, а через якийсь час стануть вірними друзями;

📌 ми отримуємо можливість бути прийнятими в безпечних умовах;

📌 контакт з іншими людьми має психотерапевтичний ефект, даючи нам відчути власну цінність, потрібність, розкрити свої найкращі людські якості, отримати підтримку від оточуючих.

Якщо Ви відчуваєте, що боїтеся відкритих соціальних контактів, спробуйте таку вправу. Уявіть знайомих, які почуваються невимушено, впевнено, викликають інтерес до себе у оточуючих. Як вони поводяться? Як розмовляють? Про що говорять? Як тримаються і сприймають партнерів по спілкуванню?

Уявили? А тепер робіть те саме.

Познайомтеся з новими людьми, які викликають у Вас симпатію. Звісно, для цього потрібно вийти з дому.

Привчайтеся ставитися до себе, як до людини привітної, товариської, легкої. І демонструйте своєю поведінкою ці якості.

Під час першої розмови варто проявити легкість, гнучкість, готовність переключатися на інші теми. Під час першого контакту не варто говорити нічого, що займе більше хвилини – люди не люблять довгих розповідей (звісно, якщо Ви не робите доповідь перед науковцями). Прислухайтеся до змісту і емоцій партнера. Швидко реагуйте на зміну його настрою та послаблення його інтересу до розмови.

Пропонуємо кілька порад від найбільш відомих ораторів людства.

Цицерон – найвідоміший політик античності, який завжди досягав поставлених цілей завдяки ораторському таланту. До речі, свою майстерність він цілеспрямовано розвивав, а значить, і ми можемо стати майстрами слова:
  • Висловлюйтеся чітко, вільно, але не надто довго.
  • Не перебивайте.
  • Будьте ввічливі.
  • Ніколи не критикуйте людей за їхніми спинами.
  • Торкайтеся тем, які цікаві всім.
  • Не висловлюйтеся про себе.
  • Ніколи не втрачайте самовладання.

Дейл Карнегі в ХХ столітті став найвідомішим фахівцем комунікації:

👉 Виявляйте непідробний інтерес до інших людей.

👉 Усміхайтеся.

👉 Запам’ятовуйте імена людей.

👉 Будьте гарним слухачем.

👉 Розмовляйте про те, що цікаво вашому співрозмовнику.

👉 Змусьте співрозмовника почуватися важливим для вас і робіть це від щирого серця.


І на останок хочемо познайомити Вас з відомим правилом 18-40-60. У 18 вас хвилює, що саме про вас думають інші, в 40 – вже байдуже, що хто думає; в 60 ви раптом розумієте, що весь цей час про вас взагалі ніхто ніколи не думав.

Пам’ятайте про гарний настрій, позитивне ставлення до всіх без виключення людей і почуття такту.


Автор: Олена Черниш



Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар