Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

пʼятницю, 29 липня 2022 р.

Історичний альманах "Дива українських храмів" | День хрещення Київської Русі України


З нагоди Дня хрещення Київської Русі України пропонуємо переглянути історичний альманах «Дива українських храмів».

В Україні багато чудових храмів і церков, і кожна з них має свою дивовижну історію. У храмах чимало чудотворних ікон, до яких лине багато людей. Адже віруючі впевнені, що лики святих здатні зцілити від будь-яких хвороб, навіть невиліковних. Але церква просить парафіян пам'ятати, що зцілюють не ікони, а Бог. Тому навіть найчарівніша ікона не врятує грішника, якщо той не зміниться зсередини.

Умовно святині можна розділити на три групи: чудотворні мощі святих, ікони, а також ікони з частинками молей. Ці зцілювальні об'єкти документально підтверджували свою «чудесність»: одні зупиняли епідемії, від інших прозрівали та відновлювали слух. Але церква просить парафіян пам'ятати, що зцілюють не ікони, а Бог. Тому навіть найчарівніша ікона не врятує грішника, якщо той не зміниться зсередини.

Неможливо вмістити в одному відео усі чудеса українських церков, тому ми пропонуємо невелику вибірку храмів і див, які траплялися в Україні:

⛪Володимирський собор, Київ. Православний собор у Києві, до створення Православної Церкви України, був головним храмом Української Православної Церкви Київського Патріархату. Собор зведено у 1862 – 1882 роки.

⛪ Свято-Троїцький Іонінський монастир, Київ. православний чоловічий монастир у Києві. Розташований у історичній частині Києва. Будувався з 1868 по 1900 роки.

⛪Свято-Миколаївський храм в Радомишлі, Житомирська область. Будівництво храму було розпочато у XVIII столітті, а добудували його вже у 1882 році.

⛪ Церква святої Анни в місті Борислав, Львівська область. Колишній парафіяльний Римо-католицький костел Святої Барбари. Греко-католицький храм у Бориславі. В основному цей костел побудовано на кошти бориславських робітників нафтової промисловості (1900 – 1902 рр.).

⛪Кирилівська церква, Київ. Пам'ятка архітектури та монументального малярства XII, XVII, XIX століть. Будівництво церкви почалося у 1139 році, а перша її згадка датується 1171 роком.

⛪Храм Святих страстотерпців Бориса і Гліба в жіночому Борисоглібівському монастирі, с. Водне, Харківська область. Існуючий в наш час храм було побудовано в 1905 р. на місці старої дерев'яної церкви, побудованої в 1700 (1711) році.

 

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах!
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар