Блог бібліотеки імені М. Костомарова ЦБС Шевченківського району м. Києва

«Наша бібліотека – це простір для читання, спілкування та реалізації креативних ідей»

вівторок, 10 січня 2023 р.

Герої також плачуть | Казкотерапія


Сьогодні в бібліотеці була казкотерапія. Малеча разом з нашим психологом читали терапевтичну казку, героям якої довелося пережити війну. 

Діти разом з психологом обговорили емоції та переживання, які вони відчули. А на завершення малеча взяла участь у спільній діяльності, створивши картину «Дерево сили і міцності». Адже кожна дитина – це маленький герой - сильний, міцний, непереможний як і наша держава.


Терапевтичні казки – прекрасний інструмент надання
психологічної допомоги дітям


Терапевтичні казки – прекрасний інструмент, за допомогою якого можна надати психологічну допомогу дітям. Це дитячі твори, які допомагають малечі прояснити різні життєві ситуації, відреагувати накопичені емоції, познайомитись з різноманітними стратегіями поведінки. Крім того, казки дозволяють дитині побувати на місці героя в певних конфліктних ситуаціях в “безпечних умовах” і спробувати нові способи вирішення конфліктів. 

Терапевтичні казки існують як в готовому варіанті, так їх можна складати і самостійно. Алгоритм використання казки надзвичайно простий. Дітям до 12 років – батьки читають казку (тут дитині дозволяється видозмінювати текст, додавати і вилучати фрази чи слова), потім обговорюють ключові моменти, мотиви поведінки, результати, і на останок – дитині пропонується намалювати малюнок (не обов’язково одразу після обговорення), який ілюструє казку або ключовий момент для дитини. 

Інколи можна використовувати ще один заключний етап – драматизація або “програвання” казки чи її частин. Потрібно також давати можливість дитині розподілити ролі, за необхідності задіяти членів родини чи іграшки і не слідувати строго сюжету казки. Пам’ятайте, дитина змінює все так як їй потрібно.




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! 
Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар